Home Sociology MCQs NTA NET Sociology MCQs (Part-4)

NTA NET Sociology MCQs (Part-4)

462
0
SHARE

NTA NET Sociology MCQs (Part-4)

 

1. Who amongst the following divided Sociology into Pure, Applied and Empirical Sociology?

A) Pareto

B) C.H.Cooley

C) Sigmund Freud

D) F. Tonnies

Ans. D

2. Who among the following is associated with ‘Differential Association Theory’ of deviance?

A) Levis Coser

B) Howard Becker

C) R.K.Merton

D) E.H.Southerland

Ans. D

3. A Civil Servant enjoys:

(A) Traditional Authority

(B) Charismatic Authority

C) Rational-legal Authority

D) Political Authority

Ans. C

4. Which one of the following institutions claims monopoly of the legitimate use of physical force within a given territory?

(A) Village Panchayat

(B) Caste Panchayat

(C) ZillaParishath

(D) State

Ans. D

5. The Hindu Jajmani System- A Socio-economic System Interrelating Members of a Hindu Village Community in Services is written by:
(A) Baden-Powel

(B) Charles Metcalfe

(C) William H.Wiser

(D) M.N.Srinivas

Ans. C 

6. “Kinship is the biological relations expressed in sociological idiom” This
definition is attributed to:
A) W.H.R.Rivers B) Robin Fox
C) Iravathi Karve D) Lucy Mair

Ans. D

7. According to P.A.Sorokin, the idealistic culture is characterized by:
A) Materialism & hedonism
B) Spiritualism & doctrine of morality
C) Partly hedonistic and partly moralistic
D) Secondary & Utilitarian

Ans. C 

8. Which of the following is not a feature of a dominant caste?
A) Numerical strength B) Political Power
C) Legal status D) Economic status

Ans. C 

9. Begetting of children on a widow is called:
A) Sororate B) Niyoga
C) Levirate D) Trial marriage

Ans. B

 

10. To examine whether the difference between observed and expected frequencies is due to the sampling fluctuations and as such insignificant or whether the difference is due to some other reason and as such significant, the statistical tool used is:
A) Mean deviation

B) Quartile deviation

C) Leptokurtic mean

D) Chi-square

Ans. D

11. Which of the following is a pure race?
A) German Race

B) Negroid Race

C) Ainus of Japan

D) None of these

Ans. D



12. The number of racial types of Indian population according to Sir Herbert Risley:
A) Five      B) Six          C) Seven        D) Three

Ans. C

13. The component in social research which refers to the accidental stumbling upon some ‘unanticipated’, ‘anomalous and strategic fact’ is called:

A) Secondary

B) Serendipity

C) Sophisticated

D) Subaltern

Ans. B

14. Who said this:“Everywhere not only education but society as a whole needs ‘deschooling’”

A) Noam Chomsky

B) Bourdieu

C) Ivan Illich

D) Jean-Claude Passeron

Ans. C

15. The author of the book Social Statics is :
A) Herbert Spencer

B) Auguste Comte

C) Emile Durkheim

D) Max Weber

Ans. A

16. The proponent of ‘Organismic theory of society’ is:
A) Charles Darwin B) Auguste Comte
C) Emile Durkheim D) Herbert Spencer

Ans. D

17. “ A system of usages and procedures, of authority and mutual aid———-” This
definition is attributed to:
A) G. Lenski B) Mac Iver
C) Kingsley Davis D) Mac Iver& Page

Ans.  B & D

18. What is not true of ‘a society’?
A) It is abstract B) It is marked by geographical boundary
C) It has norms D) It is marked by a sense of we-feeling

Ans. A

19. Who is associated with the paired concepts of Gemeinschaft and Gesellschaft?
A) Sir.Henry Maine B) Ginsberg
C) Tony Blair D) F. Tonnies

Ans. D

 

20. Which one of the following is not an example of a community?
A) A Kibbutz B) A neighbourhood
C) A sect D) A village

Ans. C

 

21. ‘What human beings have and all other social animals lack’- this statement of Ralph Linton, refers to:
A) Speech B) Intelligence
C) Reasoning power D) None of these

Ans. D

22. A group organized around a specific interest is:
A) Primary group B) Reference group
C) Institution D) Association

Ans. D

23. When an immigrant group loses its previous cultural identity and adopts that of the host group, the process is called:
A) Isolation B) Integration
C) Accommodation D) Assimilation

Ans. D

24. The process of crystallization of norms, values and ways of behavior in a system is called:
A) Institutionalization B) Internalization
C) Organization D) Institution

Ans. A

25. The Book The Functions of Social Conflict is written by:
A) Ralph Dahrendorf B) Simmel
C) Levis Coser D) Max Weber

Ans. C

26. The distinction between ‘Actual Structure and Structural Form ‘was made by:
A) Levi-Strauss B) G.P.Murdock
C) W.H.R.Rivers D) A.R.Radcliffe- Brown

Ans. D

 

27. According to the theory of Demographic Transition, the pre-transitional stage is characterized by:
A) High birth rate and high death rate
B) High birth rate and low death rate
C) Low birth rate and low death rate
D) Low birth rate and high death rate

Ans. A

28. What did McKim Marriot call the process of change when indigenous customs, deities and rites spread from the local group to larger societal level?
A) Universalization B) Sanskritization
C) Diffusion D) Parochialization

Ans. D

29. Author of the book Golden Bough is:
A) Sir James Frazer B) Weber
C) E.B. Tylor D) Margaret Mead

Ans. A

30. Who among the following is associated with the Biological interpretation of history?
A) H.Spencer B) Oswald Spengler
C) R.Linton D) G.Lenski

Ans. B

31. Match the following:
1. Guunar Myrdal a. Cyclical Theory
2. R.K.Merton b. AGIL
3. Talcott Parsons c. Asian Drama
4. Ruth Benedict d. Manifest and Latent Functions
5. P.A.Sorokin e. Patterns of Culture
6. J.L.Moreno f. Sociometry
A) 1b, 2f, 3a, 4e, 5c, 6d B) 1c, 2d, 3b, 4e, 5a, 6f
C) 1c, 2f, 3d, 4e, 5a, 6f D) 1b, 2f, 3a, 4d, 5c, 6e

Ans. B

32. Match the following:
1. Protection of certain Rights regarding a. Article 334
freedom of speech
2. Equality of Opportunity in public employment b. Art. 16
3. Reservation of seats in Legislative bodies
for S.Cs & STs c. Art. 17
4. National Commission for SCs & STs d. Art. 19
5. Scheduled Castes e. Art. 338
6. Abolition of Untouchability f. Art. 341
A) 1b, 2f, 3a, 4e, 5d, 6c B) 1b, 2d, 3f, 4e, 5a, 6c
C) 1b, 2c, 3d, 4e, 5a, 6f D) 1d, 2b, 3a, 4e, 5f, 6c

Ans. D

33. Who is associated with ‘Status reputational model’ of stratification?
A) C.Wright Mills B) Lloyd Warner
C) P.A.Sorokin D) S.Andresky

Ans. B

34. When the two aspects of culture change unequally resulting in gap of maladjustment, it is called:
A) Culture Shock B) Future Shock
C) Cultural-lag D) Cultural drift

Ans. C

35. Author of the book Savage Mind is
A) Sigmund Freud B) Margaret Mead
C) Malinowski D) Skinner

Ans. C

36. Sociologically ‘Culture’ denotes:
A) Refinement in man
B) Growth of microorganisms in a laboratory
C) Cultivation of aesthetics
D) Learned behaviour of man

Ans. D

37. Author of the book Primitive Culture is:
A) F.W.Taylor B) Weber
C) E.B. Tylor D) Margaret Mead

Ans. C

38. Who has defined kinship as ‘the social recognition of biological ties’?
A) Iravathi Karve B) G.P.Murdock
C) W.H.R.Rivers D) Malinowski

Ans. C

 

39. In which of the following, C.H.Cooley introduced the concept of Primary Group `characterized by intimate, face-to-face association’…?
A) Social Organization

B) Human nature & Social Order

C) Social Structure

D) Mind, Self and Society

Ans. B

40. Who argued that Social phenomena cannot lend itself to objective study and sociology is more a hermeneutical discipline:
A) Alfred Shultz B) Garfinkel
C) Max Weber D) Gerald Lenski

Ans. C

41. Belief in Mana has been brought out as an important factor in the origin of caste system in India by:
A) Nesfield B) Hutton
C) Louis Dumont D) C. Bougle

Ans. B

 

42. Which one of the following explains the essential difference between capitalist
and socialist economies?
A) Means of production
B) Ownership of means of production
C) Complexity of mode of production
D) Work organization

Ans. B

43. According to Marx, religion serves to:
A) Help revolutionary activities
B) Give the community an identity
C) Provide incentives for social change
D) Support the established system

Ans. D

44. All births multiplied by 1000 and divided by all women aged 15 to 44 is:
A) Crude birth rate B) Sex specific birth rate
C) Refined birth rate D) Total fertility rate

Ans. C

45. The Community Development Programme in India was launched in the year:
A) 1948 B) 1951 C) 1952 D) 1969

Ans. C

46. Which of the following is not a matrilineal tribe?
A) Khasi B) Todas
C) Hopi D) Trobriand Islanders

Ans. B

47. Who is the author of the book The Open Society and Its Enemies?
A) Karl Popper B) V.Lenin
C) C.W.Mills D) Randel Collins

Ans. A

48. Norms that are specific and less pervasive in a society are:
A) Associational norms B) Communal norms
C) Organizational norms D) Quasi norms

Ans. A

49. Who talked about Crescive and Enacted institutions?
A) Mac Iver B) C.H.Cooley
C) G.C.Homans D) W.G. Sumner

Ans. D

50. Authority based on personality traits of an individual is:
A) Rational-legal B) Traditional
C) Charismatic D) Psychological

Ans. C

51. Which of the following aspects is the kingpin in the process of Sanskritization?
A) Horizontal mobility B) Intra-generational mobility
C) Structural change D) Anticipatory socialization

Ans. D

52. Find the odd pair out:
A) Gemeinschaft- Gesellschaft
B) Hypergamy- Hypogamy
C) Oedipus complex – Inferiority complex
D) Monogamy-Heterogamy

Ans. C

53. Who has given the concept of ‘Post-industrial society’?
A) Daniel Bell B) Alvin Toffler
C) Raymond Aron D) Simmel

Ans. A

54. A set of Rights and Obligations of a social position is called:
A) Role-set B) Role
C) Status D) Status-set

Ans. B

55. The theory of Cultural Relativism is associated with:
A) Ruth Benedict B) Albert Einstein
C) G.H.Mead D) Margaret Mead

Ans. D

56. Which of the following statements is correct?
A) Mores are mildly sanctioned norms
B) More is a singular form of mores
C) Mores imply value judgments
D) Positive mores are also called Taboos

Ans. C

57. According to Ruth Benedict the type of personality which is impulsive, selfassertive,out-going and dominated by strong feelings is:
A) Apollonian B) Dionysian
C) Other-directed D) Strange Culture

Ans. B

58. What does the society exclude?
A) Differences B) Interdependence
C) Reciprocity D) Time-boundness

Ans. D

 

59. Spencer viewed all evolution in terms of the two types of society:
A) Militant- Industrial B) Agrarian-Industrial
C) Folk-Urban D) Organic-Mechanical

Ans. A

60. Who gave the concept ‘White-collar Crime’?
A) C.W.Mills B) Elton Mayo
C) E.H.Southerland D) David Matza

Ans. C

 

61. Who among the following tried to explain the social change in terms of successive ‘Challenges’ and ‘Responses’?
A) Oswald Spengler B) Arnold Toynbee
C) P.A.Sorokin D) Somerwel

Ans. B

62. Who among the following is associated with the concept of ‘Paradigm shift’?
A) Paul Feyerabend B) Thomas Khun
C) Imre Lakatos D) Edward WadieSaïd

Ans. B

63. Avunculate refers to:
A) A South African Tribe B) A Kinship usage
C) Father’s Sister D) Mother’s brother

Ans. D

64. Find the incorrect match in the series:
A) Indoctrination B) Habituation
C) Unity D) Group identification

Ans. C

65. According to Weber the bases of stratification are:
A) Class, Power and Education
B) Power, Status and Education
C) Class, Status and Power
D) Class, Wealth and Occupation

Ans. C

66. The Hindu marriage Act of 1955 is applicable to:
A) Hindus only
B) Hindus, Buddhists, Jains and Jews
C) Hindus, Christians and Parsees
D) Hindus, Buddhists, Sikhs and Jains

Ans. D

67. Match the following:
Concepts Thinkers
1. Animatism a. Marret
2. Animism b. Max Mueller
3. ‘Mana’ism c. James Frazer
4. Naturism d. E.B.Tylor
5. Totemism e. Emile Durkheim
A) 1b, 2c, 3d, 4e, 5a B) 1c, 2d, 3a, 4b, 5e
C) 1a, 2d, 3c, 4b, 5e D) 1c, 2d, 3b, 4a, 5e

Ans. B

68. Who among the following is regarded as the father of Indian Sociology?
A) Prof. B.N.Seal B) G.S.Ghurye
C) M.N.Srinivas D) Karve

Ans. B

69. The largest organizational unit of a tribe is:
A) Clan B) Phratry C) Moeity D) Sib

Ans. C

70. Who said that the Neolithic age is an age of revolutionizing inventions?
A) Kroeber B) Herskovites
C) Gorden Childe D) H.G.Wells

Ans. C

 

71. Gerontology deals with:
A) Gender B) Genes
C) Government D) Old Age

Ans. D

72. The Kulturkreise [Culture Circle] School is associated with:
A) Evolutionists B) Functionalists
C) Diffusionists D) Britishers

Ans. C

73. When culture is taken to mean the way of life, it is obvious that within this
whole there are elements like prayer and rituals, music and dance, letters and
language, etc., each of these elements is called:
A) Culture pattern B) Culture trait
C) Sub–culture D) None of these

Ans. B

74. Couvade refers to:
A) A South African Tribe B) A Kinship practice
C) Kinship terminology D) None of the above

Ans. B

75. An act of a child to slip away from school is termed as:
A) Juvenile Delinquency B) Absenteeism
C) Truancy D) Vagrancy

Ans. C

76. Patriarchal joint family of the Coorg society was referred to as :
A) Illom B) Undivided Hindu family
C) Okka D) Tarawad

Ans. C

77. Paul Gottfried, Allan Carlson, John Calvert ,are a few among many who have
maintained that the change of women’s role, from being primarily mothers to selfdefined professionals, has been a social disaster that continues to take its toll on
the family. Such a view may be subsumed under:
A) Feminism B) Radical Feminism
C) Anti-feminism D) Male chauvinism

Ans. C

78. Khap Panchayats are still dominant in :
A) Jammu & Kashmir B) Maharashtra
C) Haryana D) Andaman & Nicobar

Ans. C

79. The term Anomie refers to:
A) A type of suicide classified by Emile Durkheim
B) An unknown person
C) An individual state of normlessness
D) A social state of normlessness

Ans. D

80. When Mores are adequate to maintain social order, Laws are unnecessary;
when mores are inadequate, laws are:
A) Imperative B) Necessary
C) Essential D) Useless

Ans. D

 

81. Author of the book South India: Yesterday, Today &Tommorrow is:
A) S.C.Dube B) Scarlet Epstein
C) M.N.Srinivas D) Haimendorf

Ans. B

82. Postulate of Functional Unity is associated with:
A) Radcliffe-Brown B) R.K.Merton
C) Malinowski D) Kluckhohn

Ans. A

83. Who in their book Social Thought from Lore to Science maintain that sociology is
regarded neither as mistress nor as a handmaid of social sciences, but their sister?
A) Sorokin & Zimmerman B) Gurvitch & Moore
C) Turner & Kellian D) Barnes and Becker

Ans. D

84. Who among the following have launched the journal Contributions to Indian
Sociology in 1957?
A) Ghurye & Srinivas B) T.N.Madan & H.Eswaran
C) David Cooper & R.D. Laing D) Louis Dumont & David Pocock

Ans. D

85. Which theory among the following emphasizes the integrating function of social
stratification based upon individual merit and reward?
A) Functionalist B) Marxist
C) Weberian D) Structural

Ans. A

86. W.Dilthey, Karl Mannheim, Gouldner and A. Schultz, may be grouped under:
A) Ethno methodology B) Phenomenology
C) Sociologism D) Agelicism

Ans. B

87. The term ‘Grand Theory’ was used by:
A) Talcott Parsons B) Robert K. Merton
C) C.W.Mills D) Albert Cohen

Ans. A

88. The concept ‘Ideal Type’ is associated with:
A) Robert K. Merton B) Sorokin
C) E.Durkheim D) Max Weber

Ans. D

89. Pareto treated logical and non-logical actions in terms of:
A) Systems & sub-systems B) Residues and derivations
C) Functions and dysfunctions D) Norms and values

Ans. B

90. Patrilateral cross-cousins are:
A) Father’s sister’s children B) Father’s brother’s children
C) Mother’s brother’s children D) Mother’s sister’s children

Ans. B

 

91. Significant others in the process of socialization according to G.H.Mead are:
A) Community members B) Parents
C) Neighbours D) Friends & Relatives

Ans. B

 

92. Which of the following combination of pattern variables given by Parsons applies to a Judge’s role?
A) Universalism and affective neutrality
B) Universalism and affectivity
C) Particularism and affective neutrality
D) Particularism and affectivity

Ans. A

93. The first unit to which a child belongs is:
A) Mother-child unit B) Father-child unit
C) Family unit D) None of these

Ans. A

94. Scarcity of women in a given group leads to:
A) Polygamy B) Polygyny
C) Polyandry D) Sororate

Ans. C

95. The best research method to identify, analyse and explain similarities and
differences across societies is:
A) Case study method B) Census method
C) Comparative method D) Experimental method

Ans. C

96. “ We arrive at the structure of a society through abstracting from the concrete
population and its behavior, the pattern of network of relationships obtaining
between actors in their capacity of playing roles relative to one another”. This
statement is made by:
A) R.K.Merton B) Raymond Firth
C) Levi-Strauss D) S.F.Nadel

Ans. D

97. Who is regarded as the proponent of Middle Range theory building in sociology?
A) R.K.Merton B) Talcott Parsons
C) P.A. Sorokin D) John Rex

Ans. A

98. “ The village communities are Little Republics having nearly everything they want within themselves and almost independent of any foreign relations. They seem to last when nothing else lasts”. This statement is attributed to:
A) Henry Maine B) Baden-Powel
C) McKim Marriot D) Charles Metcalfe

Ans. D

99. In the method of cultural relativism, an observer requires a certain amount of imagination in order to:
A) See others as they see themselves
B) See others as they see everyone
C) See others as they have never been seen before
D) None of these

Ans. A

100. Find the odd man out:
A) Georg Lukács, B) Karl Korsch
C) Florence Kelley D) Antonio Gramsci

Ans. C

 

101. With whom do you associate the ‘concept of French structuralism’?
A) Louis Dumont B) Marcel Mauce
C) Levi-Strauss D) Durkheim

Ans. C

102. A sociological principle that states ‘the situations defined by people as real, are
real in their consequences’ is:
A) Thomas Theorem B) Tumin Theorem
C) Dante Theorem D) None of these

Ans. A

103. During the medieval period artisans used to organise their trade in the form of:
A) Markets B) Communes C) Barter D) Guilds

Ans. D

104. Unregulated or unrestrained activity to achieve goals can be referred to as:
A) Competition B) Conflict
C) Free Trade D) Co-operation

Ans. B

105. Study of Indian Society and Culture on the basis of scriptural sources is:
A) Dharmashastra B) Indian Sociology
C) Indology D) Culturology

Ans. C

 

106. The concept ‘Relative Deprivation’ was coined by:
A) Gurr B) Aberle C) Samuelson D) Stouffer

Ans. D

107. The concept of ‘looking-glass self’ is associated with:
A) W.G.Sumner B) W.I.Thomas
C) Willard Waller D) None of these

Ans. D

108. Dr. Margaret Mead’s study of Samoan society and Dr. M.N.Srinvas’ study of
Rampura may be cited as best examples of:
A) Ethno Methodology B) Indology
C) Participant Observation D) Culturology

Ans. C

109. Social capillarity theory is related to:
A) Demography B) Anthropology
C) Jurisprudence D) Sociology

Ans. D

110. F.W.Taylor’s name is associated with:
A) Illumination studies B) Hawthorne studies
C) Time-Motion study D) Cultural studies

Ans. C

111. The famous concept ‘Culture of Poverty’ was originally put forward by:
A) Karl Marx B) Prodhon
C) Oscar Lewis D) Nirad C. Chaudhuri

Ans. C

112. Find the odd man out:
A) Hypothesis B) Research Design
C) Interview schedule D) Theorization

Ans. C

 

113. Sir Charles Wood’s name is associated with:
A) Administrative reforms in pre-independent India
B) Political reforms in pre-independent India
C) Legal reforms in pre-independent India
D) Educational reforms in pre-independent India

Ans. D

114. The concept ‘Reference Group’ was coined by:
A) Robert K. Merton B) Robert Bellah
C) C. Wright Mills D) George Simmel

Ans. A

 

115. Match the following:
List I                               List II
[Authors]                     [Contribution]
a. S. Andresky               1.Orientalism
b. E.Durkheim               2. Social Sciences as Sorcery
c. Nicholas Dirks            3. Evolution of Educational Thought and Practice
d. Edward Said               4. Castes of Mind

(A) a1, b4, c3, d2

(B) a3, b4, c2, d1

(C) a2, b3, c4, d1

(D) a1, b2, c3, d4

Ans. C

116. What do you understand by ‘psychic unity of mankind’?
(A) All men think the same way
(B) Human beings are social
(C) Given the same problem, man would think out similar solutions
(D) Culture grows only through diffusion

Ans. C

117. Push of poverty and Pull of prosperity are the factors recognized behind the process of:
(A) Industrialization (B) Urbanization
(C) Modernization (D) Sanskritization

Ans. B

118. With whom do you associate the concepts “ I ” “ Me “ and “Generalized other”?
(A) M.Mead            (B) G. H.Mead
(C) Sigmund Freud (D) J.Piaget

Ans. B

119. With whom do you associate the concept ‘Conspicuous consumption’?
(A) V.Pareto (B) T.B.Veblen
(C) P.A.Sorokin (D) Lloyed Warner

Ans. B

120. With whom do you associate the application of the concept of Great Tradition in relation to modernism in India?
(A) Robert Redfield (B) Mckim Marriot
(C) Milton Singer     (D) Louis Dumont

Ans. C

 

 

Leave a Reply