Home Uncategorized NTA NET Sociology MCQs (Part-1)

NTA NET Sociology MCQs (Part-1)

225
0
SHARE

1. From among the following who has contended that individuals who could not fit in did not

deserve to flourish ?

(1) Auguste Comte (2) Herbert Spencer

(3) Emile Durkheim (4) Max Weber

Ans.  2

2. Which sociological perspective assumes that “most human gratification is derived from the

actions of other humans” ?

(1) Symbolic interactionist (2) Exchange

(3) Exploitative (4) Structural


Ans.  2

3. Which of the following is not a feature of community ?

(1) Specific locality

(2) Historical heritage

(3) A social, religious, occupational or other groups sharing common characteristics

(4) Small patches of localities spread over many areas

Ans.  4

4. Learned and shared cultural products that justify certain type of behaviour in a given society

are known as :

(1) Norm (2) Value (3) Culture (4) Custom

Ans.  2

5. In a social setting if people assume that their own culture, group and behaviour are superior

to those of others then it is known as :

(1) Ethnocentrism (2) Xenocentrism

(3) Selfcentrism (4) Nationalism

Ans.  1

6. A set of beliefs and values that radically reject the society’s dominant culture and prescribe

an alternative one is called :

(1) Sub culture (2) Idioculture

(3) Counter culture (4) Cultural complex

Ans.  3

7. A person is a school teacher, he is Vice Principal, member of a local club and President of the

village panchayat. All these positions together constitute his :

(1) Status (2) Status set

(3) Multiple statuses (4) Status sequence

Ans.  3

8. Who has given a structural theory of role conflict ?


(1) A.R. Radcliffe-Brown


 (2) R.K. Merton


(3) Talcott Parsons


 (4) G.P. Murdock

Ans. 2

9. Who has considered that social structure is made up through the internal structure of roles ?


(1) A.R. Radcliffe-Brown


 (2) R.K. Merton


(3) R. Linton


 (4) S.F. Nadel


Ans. 4


10. Who has given ‘abridging the role relationships’ as a mechanism of articulation of roles in
the role set ?
(1) Talcott Parsons    (2) S.F. Nadel     (3) C. Levi-Strauss      (4) R.K. Merton


Ans. 4



11. The classification of groups into monad, dyad and triad is attributed to :
(1) P.A. Sorokin      (2) G. Simmel     (3) W.G. Sumner      (4) G. Hasen


Ans. 2


12. Which one of the following is incorrect match ?


(1) Sumner – In-group and Out-group


(2) Mead – Significant others


(3) Giddings – Horizontal and Vertical Groups


(4) Cooley – Primary and Secondary Groups



Ans. 3


13. Who has defined classes as occupational groups created by division of labour and maintained
by heredity ?


(1) Karl Marx 

3

(2) G. Schmoller 


(3) E. Durkheim 


(4) G. Friedmann


Ans. 2


14. Anticipatory socialization takes place due to which one of the following ?


(1) Family behaviour


 (2) Schooling behaviour


(3) Play group behaviour


 (4) Reference group behaviour



Ans. 4



15. Who accounts for the emergence of the state by differentiation into social classes within the
community ?


(1) F. Oppenheimer


 (2) Karl Marx


 (3) Peter M. Blau 


(4) Max Weber


Ans. 2




16. ‘One fact that stands out, beyond all others, is that everywhere the husband, wife and
immature children constitute a unit, apart from the remainder of the community’. Who said
this ?
(1) R.H. Lowie (2) K.M. Kapadia (3) K. Davis (4) G.P. Murdock


   Ans. 1



17. Which one of the following processes is considered equivalent to socialization ?


(1) Acculturation


 (2) Accommodation


(3) Enculturation


 (4) Mobilization


   Ans. 3


18. The process involved in becoming an adult social being, with focus on childhood, is called :3


(1) Primary Socialization 


(2) Secondary socialization


(3) Re-socialization 


(4) Anticipatory socialization


   Ans.  1




19. Who among the following formulated the theory of middle class within the Marxian


framework ?


(1) R. Collins


 (2) L.A. Coser


 (3) R. Dahrendorf 


(4) G. Simmel


  Ans. 3




20. Who has classified social mobility into two ways : ‘’Social climbing” and “Social sinking” ?


(1) P.M. Blau


 (2) S.M. Miller 


(3) P.A. Sorokin 


(4) S.M. Lipset


   Ans.  3



21. ‘X’ is a clerk in an office, his father was a police inspector and his grandfather was a judge.


What kind of change is this ?


(1) Horizontal mobility


(2) Vertical mobility


(3) Vertical downward mobility


(4) Vertical upward mobility



   Ans.  3





22. Among the following who has reconciled with the functional and conflict theory of


stratification ?


(1) Celia S. Heller 


(2) Joseph T. Howell


(3) G. Lenski 


(4) Wilbert E. Moore


   Ans.  3 



23. Who among the following has considered that history fluctuates between two kinds of
culture-sensate and ideational during the phase of social change ?
(1) Comte      (2) Spencer      (3) Hobhouse        (4) Sorokin


   Ans.  4



24. Match List-I with List-II.
List-I                                                                List-II
(Works) (Sociologists)
(a) Structural Anthropology                   (i) A.R. Radcliffe-Brown
(b) The Theory of Social Structure        (ii) R.K. Merton
(c) Structure and Function in                 (iii) S.F. Nadel
Primitive Society
(d) Social Theory and Social Structure   (iv) C. Levi-Strauss
(v) Talcott Parsons
Select the correct answer from the codes given below :
(a) (b) (c) (d)
(1) (i) (ii) (iii) (iv)
(2) (ii) (iii) (iv) (v)
(3) (v) (iv) (ii) (iii)
(4) (iv) (iii) (i) (ii)


Ans. 4





25. Who has studied the structure of Kinship system of African Tribes : Choctah and Omaha ?
(1) E.B. Tyler             (2) A.R. Radcliffe-Brown
(3) Evans Pritchard   (4) B. Malinowski



Ans. 2





26. Who is associated with the study of ‘structure of myth’ ?


(1) C. Levi-Strauss   (2) James Frazer   (3) B. Malinowski   (4) A.L. Kroeber



Ans. 1




27. According to Durkheim which sequence of modern society is correct ?


(1) differences, high degree of interdependence, high moral density, repressive sanctions,


low volume of collective conscience


(2) similarity, high degree of interdependence, low moral density, restitutive sanctions,


high volume of collective conscience


(3) differences, high degree of interdependence, high moral density, restitutive sanctions,


low volume of collective conscience


(4) differences, low degree of interdependence, high moral density, repressive sanctions,


low volume of collective conscience


Ans. 3




28. Who among the following contended that not all structures are indispensable to the working
of the social system ?


(1) Parsons       (2) Giddens      (3) Merton       (4) Simmel



Ans. 3


29. Who among the following assumed that any society is composed of a series of subsystems


that differ in terms of both their structure and function which have significance for the


whole society ?


(1) Merton     (2) Parsons     (3) Durkheim       (4) Giddens



Ans.  2



30. Who among the following has identified four types – simple, compound, doubly compound


and triply compound – of societies in their evolutionary stages ?


(1) Herbert Spencer          (2) Auguste Comte


(3) Leonard T. Hobhouse  (4) Emile Durkheim



Ans.  1



31. To Mead “the generalised others” and “significant others” are the creators of :


(1)  I    (2) Me    (3) Ego     (4) Super-ego



Ans. 2





32. Who insisted that the interpretative process and the context in which it is done are the vital


elements in the person’s use of meaning and formation itself ?


(1) G.H. Mead       (2) V. Pareto        (3) Max Weber       (4) H. Blumer



Ans. 4


33. Who among the following made distinction between two types of conflict, namely, realistic


and non-realistic ?


(1) Karl Marx     (2) L.A. Coser    (3) G. Simmel     (4) R. Dahrendorf



Ans. 2




34. Considering that conflict and consensus are the two sides of the same coin, who felt that


handling both the faces was difficult ?


(1) Karl Marx     (2) L.A. Coser    (3) G. Simmel      (4) R. Dahrendorf



Ans. 4




35. What is the correct sequence of the below given steps of flow chart for conducting a research

project ?


(a) Formulation of Hypotheses


(b) Review of literature and concepts


(c) Identification and conceptualization of problem


(d) Conclusion and generalization


Select the correct answer from the codes given below :


(1) (a), (c), (b) and (d) (2) (b), (c) (d) and (a)

(3) (c), (b), (a), and (d) (4) (d), (a), (c) and (b)




Ans.  3



36. Which of the following is the correct sequence of disciplines according to hierarchy of


Sciences ?


(1) Sociology, Biology, Mathematics and Physics


(2) Mathematics, Physics, Biology, and Sociology


(3) Physics, Mathematics, Biology and Sociology


(4) Biology, Mathematics, Physics and Sociology



Ans.  2






37. Who maintained that study of society cannot be value free ?


(1) Durkheim     (2) Marx     (3) Mendel     (4) Weber



Ans. 4


38. Which one of the following methods is known as probability sampling ?


(1) A sample selected by Tippets Numbers from the given totality


(2) A sample selected from those who were available

(3) A sample selected considering the purpose of research


(4) A sample selected by considering the various categories of respondents



Ans.  1


39. In which one of the following methods the danger of losing sharpness of observation is possible


because of too much familiarity ?


(1) Interview method         
                   (2) Questionnaire method

(3) Participant observation method     (4) Observation method

Ans. 3


40. Of the following, which perspective facilitates the researcher while maintaining objectivity


as an outsider to raise questions about the observed culture ?


(1) Etic perspective

 (2) Emic perspective


(3) Case study perspective

(4) Participatory action perspective

Ans.  1


41. Which technique is used in the quantitative method on documents to reduce the possibility


of impressionistic distortion ?


(1) Content Analysis

 (2) Case Study


(3) Questionnaire

 (4) Observation

Ans. 1


42. Who has developed a variation of ‘life history’ approach called ‘literary folklorist’ ?


(1) Thomas and Znaniecki

 (2) Dolby-Stahl


(3) Bertam

 (4) Freeman

Ans. 2


43. Major credit for introducing case study method into the field of social investigation goes to :


(1) G.W. Allport  
         (2) Robert Redfield

(3) Oscar Lewis           (4) Fredrick Leplay

Ans.  4


44. Validity in social research indicates which one of the following ?


(1) To which extent a measure possesses the quality of being true


(2) A test is thought to measure what it sets out to measure


(3) Both (1) and (2)


(4) None of the above

Ans.  3


45. When the same test is completed by the same people on two different occasions, it is called ?


(1) Alternate form reliability

 (2) Split half reliability


(3) Test-retest reliability 

(4) Double reliability

Ans. 3


46. Sum of squares of deviations from a central tendency (e.g. X or Md) is called :


(1) Mean Deviation 

(2) Variance


(3) Standard Deviation

 (4) Deviation ratio

Ans. 2


47. A value in array is such that half the items are above and half below it. This value is


called :


(1) Mode 

(2) Mean


(3) Median 

(4) Geometric Mean

Ans. 3


(48 – 50) Read the passage given below :
The ideal type methodology is one of Max Weber’s best known contributions to
contemporary sociology. He believed it was the responsibility of sociologists to develop
conceptual tools which could be used later by historians and sociologists. Such a conceptual
tool was the ideal-type. An ideal type is formed by the one sided accentuation of one or more
points of view and by the synthesis of a great many diffuse, discrete, more or less present and
occasionally absent, concrete individual phenomena, which are arranged according to those
one sidedly emphasised view points into a unified analytical construct. . . . In its conceptual
purity, this mental construct . . . cannot be found empirically anywhere in reality. It is
essentially a measuring rod helpful in doing empirical research and in understanding a specific
aspect of the social world.


Answer the following questions based on your understanding of the above passage.


48. According to Weber which of the following does not contain aspects of ideal type ?


(1) Mental construct, formed by one-sided accentuation, point of view, existing in reality

3 (2) Mental construct, formed by one-sided accentuation, point of view, can not be found


empirically anywhere in reality


(3) Conceptual tool, formed by synthesis of many concrete individual phenomena related


to morality


(4) It is a measuring rod helpful in doing research, understanding all aspects of social


world

Ans.  2


49. Which one is not the purpose of formulating ideal type ?


(1) Helpful in doing empirical research


(2) Facilitating causal explanation


(3) Finding solutions of social problems


(4) Helps in comparative analysis

Ans. 3


50. What benefit the social scientist will get if he uses Weber’s ideal type method ?


(1) The method is useful and helpful in doing qualitative research


(2) It’s function is the comparison with empirical reality in order to establish its divergencies


and similarities causally


(3) The method can be applied by anybody


(4) Only sociologists can apply this methodological tool

Ans.  2


51. According to Alfred Schutz, an aspect of the social world called the ‘Life-world’ is :


(1) An imperatively coordinated association


(2) A social system


(3) An intersubjective world

(4) An objective reality

Ans. 3


52. Which of the following perspective focuses on the methods used by members of society to


make sense of their everyday life ?


(1) Phenomenology

 (2) Ethnomethodology


(3) Symbolic Interactionism

 (4) Behaviorism

Ans.  2


53. Which perspective is central to the work, ‘Presentation of self in Everyday Life’ by


Goffman ?


(1) Dramaturgy    

 (2) Phenomenology

(3) Symbolic Interactionism

 (4) Neo functionalism

Ans. 1


54. In which work it is argued that all knowledge is socially constructed and oriented towards


particular practical problems ?


(1) Phenomenology of Mind


(2) Studies in Ethnomethodology


(3) The phenomenology of the Social World


(4) The Social Construction of Reality

Ans. 4


55. Of the following whose ideas are woven together in ‘Legitimation Crisis’ ?


(1) J. Habermas

 (2) L. Althusser

 (3) J. Alexander

 (4) A. Shultz

Ans. 1


56. Althusser’s Concept of “Social formation” has three main elements. Mark these correct


elements from the following codes :


(1) Society, Polity and Ideology 

(2) Polity, Economy and Culture


(3) Economy, Polity and Ideology

 (4) Society, Culture and Personality

Ans.  3


57. Of the following who has coined the concept “overdetermination” ?


(1) L. Althusser    (2) J. Habermas   (3) Alfred Shultz    (4) Peter Berger

Ans.  1


58. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the
lists :


 List-I                                                       List-II
 (Books)                                                 (Authors)
(a) The Constitution of Society             (i) Jacques Derrida
(b) The Structural Transformation        (ii) Michel Foucault
of the Public Sphere
(c) Discipline and Punish                     (iii) Jurgen Habermas
(d) Writing and Difference                   (iv) Anthony Giddens

(v) L. Althusser


Code :


      (a)     (b)       (c)        (d)
(1) (iv)    (iii)       (ii)          (i)
(2)  (v)    (ii)       (iii)         (iv)
(3)  (i)      (iv)      (ii)         (iii)
(4)  (iv)    (v)       (iii)         (ii)

 


Ans.  1


59. Which among the following is not the work of Michel Foucault ?


(1) Madness and Civilization

 (2) Crises in the World Economy


(3) The Order of Things

 (4) History of Sexuality

Ans.  2


60. “The structuring of social relations across time and space as the result of the interaction of


pre-existing structure and individual agency” can be described as :


(1) Structuralism 

(2) Structural-functionalism


(3) Post-structuralism

 (4) Structuration

Ans. 4


61. For whom, local accounts of reality are more important than the grand narratives ?


(1) Phenomenologists

 (2) Functionalists


(3) Post-modernists 

(4) Marxists

Ans.  3


62. Sources of diversity in India include :


(a) Ethnic origin

 (b) Castes

 (c) Religions

 (d) Languages


Select the correct answer using the code given below :


Codes :


(1) (a), (b) and (d)

 (2) (c) and (d)


(3) (b), (c) and (d) 

(4) (a), (b), (c) and (d)

Ans. 4


63. According to N. K. Bose, the development of Indian civilization is the result of :


(a) the repeated experiences of war leading to the spirit of nationalism


(b) a pattern of cultural pluralism under relatively peaceful conditions


(c) the communities in India do not constitute their distinct entities


(d) diversity of culture but encouraging the economic organization for interdependence of


all communities.


Select the correct answer from the code given below :
Codes :


(1) (b) only

 (2) (b), (c) and (d)

 (3) (a) and (c)

 (4) (b) and (d)

Ans. 4


64. In India who is credited for bringing sociology out of the shadow of historicism and


culturology ?


(1) M.N. Srinivas

 (2) A.R. Desai 

(3) G.S. Ghurye

 (4) P.N. Prabhu

Ans. 1


65. Who insisted that it is not enough that an Indian Sociologist be a Sociologist but be an Indian


first ?

(1) Ranjit Guha

 (2) D.P. Mukherji

 (3) N.K. Bose

 (4) Surajit Sinha

 


Ans.  2


66. Given Below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A) : Regionalism in India has been consistently on the rise since independence.


Reason (R) : All regions big or small want to safeguard their regional interests with a


narrow approach.


Select the correct answer from the code given below :


Codes :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)


(3) (A) is true, but (R) is false


(4) (A) is false, but (R) is true

Ans. 1


67. Who is the proponent of ‘Socio-cultural marginality’ in Indian Slums ?


(1) A.R. Desai                         (2) Oscar Lewis
(3) Victor S.’ D’souza              (4) P.D. Wiebe

Ans. 3


68. Which type of Poverty refers to a lack of basic resources needed to maintain the physical
survival ?


(1) Absolute Poverty                 (2) Cultural Poverty
(3) Subjective Poverty              (4) Enforced Poverty

Ans.  1


69. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) was launched on :


(1) 2nd October, 2015

 (2) 25th June, 2015


(3) 15th August, 2015 

(4) 26th January, 2015

Ans.  2


70. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A) : Ecological degradation leads to environmental pollution.


Reason (R) : Deforestation, Construction of big dams and other developmental activities


are responsible for ecological degradation.


Select the correct answer from the codes given below :


Codes :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans. 2


71. Who among the following argued that deviance results not from ‘pathological personalities’


but from the culture and structure of society itself ?


(1) A.K. Cohen               (2) R.K. Merton              (3) E.M. Lemert             (4) John Mack  

Ans. 2


72. Who among the following was the first sociologist to systematically study ‘White-Collar
Crime’ ?


(1) M.B. Clinard                  (2) W.G. Carson
(3) E.H. Sutherland             (4) A. Cohen

Ans. 3


73. In which year, ‘The Narcotic Drug and Psychotropic Substance Act’ was enacted ?


(1) 1987 

(2) 1985

 (3) 1989

 (4) 1998

Ans. 2


74. In India, tradition does not necessarily retard the process of modernization. Who calls this


phenomenon as ‘Modernity of tradition’ ?


(1) Lloyd I. Rudolph

 (2) Milton Singer


(3) Alan R. Beals 

(4) McKim Marriott

Ans. 1


75. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A) : Majority of the developed states in India are contiguous to each other.


Reason (R) : They are also more urbanized than other states.


Select the correct answer from the code given below :


Codes :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans. 2


76. Which one of the following is not a correct match ?


(1) Gender and Land Rights – Bina Agarwal


(2) Gender inequality and Law – Flavia Agnes


(3) Women and Kinship – Leela Dube


(4) Women and Conflict – Karuna Chanana

Ans.  4


77. Which of the following is not a feature of secularism as adopted by the Indian constitution ?


(1) Guarantee of individual and collective freedom of religion to all


(2) There shall be no state discrimination on the ground of religion in public employment


and education


(3) State must be neutral to religious goals


(4) There will be reservation of seats in occupational and educational institutions on the


basis of religion

Ans. 4


78. ‘‘The intensification of worldwide social relations which link distinct localities in such a way


that local happenings are shaped by events occurring miles away and vice versa’’, is related


with which concept ?


(1) Modernization

 (2) Globalization


(3) Westernization 

(4) None of the above

Ans.  2


79. Which of the following was not a component of modernization as introduced in India during


and after the British rule ?


(1) Universal Adult franchise


(2) Expansion of western form of education


(3) Urbanization and industrialization


(4) Consolidation of village communities

Ans. 4


80. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A) : The Globalization has forced the Public Sector and Private Sector to cooperate


with each other in development of Science.


Reason (R) : The cooperation between the above two helps in facing market competition.


Select the correct answer from the code given below :


Codes :


(1) (A) is correct, but (R) is wrong.


(2) Both (A) and (R) are correct.


(3) (A) is wrong, but (R) is correct.


(4) Both (A) and (R) are wrong.

Ans. 2


81. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the
lists :
 List-I                                                           List-II
 (Movements) (Year)


(a) Champaran Satyagraha   
                   (i) 1855

(b) Bardoli Satyagraha                             (ii) 1918
(c) Kaira Satyagraha                                (iii) 1917
(d) Santhal Rebellion                                (iv) 1929


Codes :


      (a)                  (b)                 (c)              (d)
(1)  (iv)                 (ii)                   (i)               (iii)
(2)  (iii)                 (iv)                  (ii)                (i)
(3)  (i)                  (ii)                   (iii)              (iv)
(4)  (iii)                 (i)                   (iv)               (ii)

Ans.  2


82. Who has given the theory of surplus value ?


(1) Michel Foucault 

(2) Neil J. Smelser


(3) Karl Marx

 (4) Max Weber

Ans.  3


83. Which of the following revolts began with a demand for reduction of the rights of the Jotedars


in the crop from half to one third and a corresponding increase in the rights of the poor


peasant share croppers ?


(1) Telengana          (2) Tebhaga            (3) Naxalbari               (4) Sarvodaya

Ans.  2


84. Jajmani system in Traditional Indian Society was based on which of the following ?


(1) Cash Economy

 (2) Barter System


(3) Gift Exchange

 (4) Market System

Ans. 2


85. Who made the following statement ?


Globalization as a complex multi-dimensional process involving a dialectical relationship


between global and local . . . . also leading to new global inequalities and stratification.


(1) Karl Marx                   (2) Anthony Giddens
(3) Morris Ginsberg        (4) None of the above

Ans. 2


86. From who’s work industrial sociology is said to have emerged in general and in USA in


particular ?


(1) Mayor

 (2) Warner

 (3) Mayo

 (4) Gellerman

Ans. 3


87. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A) : Industrialization leads to weak bondage in family leading to nuclear family


structure.


Reason (R) : Industries employ young migrant labour at large who come from far off


places.


Select the correct answer from the code given below :


Codes :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans. 1


88. Who has argued on the basis of empirical study that informal relations play an important
role in bureaucracy ?


(1) R.K. Merton

 (2) T.B. Bottomore

 (3) P.M. Blau

 (4) Max Weber

Ans.  3


89. ‘Economic growth model’ of development is not concerned with :


(1) G.N.P.

 (2) Per capita income


(3) Capital accumulation

 (4) Sustainability

Ans. 4


90. Which model of development has been followed in independent India ?


(1) Capitalist Model

 (2) Socialist Model


(3) Mixed Economy

 (4) Market Economy

Ans. 3


91. ‘Janani Suraksha Yojana’ is the Government of India scheme launched with which


objective ?


(1) Reduce the mortality rate of mothers and newborn babies


(2) Improve the educational level of girls and reduce their drop-out rates


(3) Encourage girls to undertake sports and outdoor activities


(4) Improve the nutritional intake of girls and their overall health

Ans.  1


92. Which feminist theory is characterized by the belief that patriarchy is the major and universal


cause of women’s oppression ?


(1) Socialist Feminism 

(2) Liberal Feminism


(3) Cultural Feminism

 (4) Radical Feminism

Ans. 4

93. Linguistic diversity means :


(1) More people speaking a language


(2) More people speaking two languages


(3) Number of languages spoken by the people


(4) Languages of different countries

Ans. 3






94.  “Sociology is a Science which 

attempts an interpretative 

understanding of social action.” Who 

defined Sociology in this manner ? 

 (A) T. Parsons 


 (B) MacIver and Page 


 (C) E. Durkheim 


 (D) Max Weber 


Ans.  D






95. “Culture is man’s guide, it liberates 

as well as enslaves him as all guides 

do.” Which of the following school 

represents this view ? 


 (A) Evolutionary School 


 (B) Marxian School 


 (C) Diffusionistic School 


 (D) Culture-personality School 



Ans. D







96. The term ‘Sociological Imagination’ 

was coined by whom ? 



 (A) P. Berger 


 (B) C.W. Mills 


 (C) A. Giddens 


 (D) J.S. Mill 


Ans. B 



97. Arrange the following books in 

chronological order by using the 

code given below : 


 i. Das Kapital 


 ii. Protestant Ethic and the Spirit 


of Capitalism 


 iii. Patterns of Culture

 iv. The Elementary Forms of 


Religious Life 


Codes : 


 (A) i ii iii iv 

 (B) ii i iii iv 

 (C) iv iii i ii 

 (D) iii iv i ii



Ans.  B 

98. Every man in society occupies a 
number of statuses. Different statuses 
associated with a single person are 
known as 


 (A) Status inconsistency 


 (B) Status sequences 


 (C) Status set 


 (D) Status succession 


Ans. C 


99. Which of the following are the 
physical conditions of a primary 
group ? 


 i. Physical proximity 


 ii. Attraction 


 iii. Smallness 


 iv. Endurance 


 (A) i, ii, iii & iv 


 (B) i, ii & iii 


 (C) i, ii & iv 


 (D) i, iii & iv 


Ans. D 




100. Which of the following is not a 
primary group ? 


 (A) Scouts 


 (B) A peer group 


 (C) A class of students 


 (D) Family 



Ans. A 


101. Which of the following are 
fundamental features of a social 
group ? 


 i. Organisation 


 ii. We-feeling 


 iii. Self-sufficiency 


 iv. Explicit cultural goals 


 (A) i and ii 


 (B) ii and iii 


 (C) iii and iv 


 (D) i and iii 



Ans. A 


102. Given below are two statements 

labelled as Assertion (A), and the 

other labelled as Reason (R) : 

Assertion (A) : According to 

Durkheim education 

perpetuates and reinforces 

homogeneity in society among 

its members. 


 Reason (R) : Schools inculcate 

society’s norms and values 

providing link between 

individual and society. 



 Codes :

 (A) Both (A) and (R) are true and 

(R) is the correct explanation of 

(A). 

 (B) Both (A) and (R) are true, but 

(R) is not the correct 

explanation of (A). 

 (C) (A) is true, but (R) is false. 

 (D) (A) is false, but (R) is true. 



Ans.  A 




103. The variable sum concept of power is 

based on the assumption that 

 (A) value consensus is essential for 

society. 

 (B) value dissension is essential for 

society. 

 (C) value neutrality is essential for 

society. 

 (D) values are essential for society. 


Ans.  D





104. The State moderates between 

different groups ensuring that all of 

them have some influence on public 

policy, is best manifested in 

 (A) Socialist democracy 

 (B) Republic democracy 

 (C) Pluralist democracy 

 (D) Traditional democracy


Ans.  B







 105. Which of the following is an 

appropriate example of a social 

institution ? 


 (A) Market 

 (B) Trade Union 

 (C) Political Party 

 (D) N.G.O. 


Ans. A


106. According to Dahrendorf, Marx’s 

Theory of Class Conflict is 


 (A) to be rejected universally 

 (B) to be accepted universally 

 (C) to be accepted and modified 

generally 

 (D) to be rejected, accepted and 

modified contextually 


Ans. D 





107. The process whereby the helpless 

human infant gradually becomes a 

self-aware, knowledgeable person, 

skilled in the ways of the culture into 

which he or she was born is known 

as 


 (A) Re-socialization 

 (B) Social position 

 (C) Socialization 

 (D) Shared understanding 


Ans. C





108. In a system of social stratification 

social rankings are based on certain 

attributes which may 


 (A) either be inherited or socially 

constructed. 

 (B) either be ascribed or acquired. 

 (C) either be acquired or socially 

constructed. 

 (D) either be ascribed, acquired or 

constructed. 

 Which is the correct one ? 


Ans.  D




109. The social positions of 

 (A) caste, gender and ethnic groups 

are biologically determined. 

 (B) caste biologically, but gender 

and ethnic groups are 

economically determined. 

 (C) gender is biologically, while 

the ethnic and caste groups are 

culturally determined. 

 (D) caste, gender and ethnic groups 

are culturally determined. 

 Which one of the above is correct ?


Ans.  D

110. According to Marx and Dehrendorf

unequal class position of a social

group is determined by which of the

following forms and extent of one’s

control over

(A) economic and cultural

resources respectively.

(B) cultural and economic

resources respectively.

(C) economic and political

resources respectively.

(D) political and cultural resources

respectively.


Ans.  C

111. Who among the following

sociologists analysed social classes in

terms of market and property

situation ?

(A) M . Weber

(B) J. Goldthorpe

(C) E. Durkheim

(D) T. Parsons

Ans.  A

112. Some assumptions are given below :

The definitional assumption(s) about

class and class conflict in the

Marxian theory is (are)

(i) every society is based on a

degree of economic

equilibrium.

(ii) class inequality is due to

inherent political and social

injustice.

(iii) class conflict is inherent in

society.

(iv) economic inequality lies at the

core of class conflict.

(v) Class conflict is resolved

through class alliance.

Select correct assumptions from the

following :

(A) (i) and (ii)

(B) (i), (ii) and ü (iii)

(C) (ii), (iii) and ü (v)

(D) (iii) and (iv)

Ans. D



113. Transmission of traits from one

culture to another is sociologically

termed as

(A) Acculturation

(B) Diffusion

(C) Assimilation

(D) Enculturation

Ans. B

114. Who among the following is a

proponent of cyclical theory of

evolution ?

(A) T. Parsons

(B) E. Durkheim

(C) O. Spengler

(D) H. Spencer


Ans. C

115. Identify the social processes which

are linked to change of social

structure :

(i) Industrialisation

(ii) Sanskritization

(iii) Modernisation

(iv) Globalisation

(v) Intergenerational mobility

(vi) Intragenerational mobility

Select the correct option :

(A) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (v) (vi)

(D) (i) (iii) (iv) (v)


Ans.  B

116. According to R.K. Merton, those

observed consequences which lessen

the adaptation or adjustment of the

system are

(A) Functions

(B) Non-functions

(C) Dysfunctions

(D) Functional alternatives

Ans. C

117. In which of the book has Mannheim

propounded the idea of Sociology of

Knowledge ?

(A) The End of Ideology

(B) The End of History

(C) Ideology and Utopia

(D) The German Ideology

Ans. C

118. A statement of prediction that sets

forth the basis for testing the

relationship between variables in an

attempt to link theory to reality is

called

(A) Random sampling

(B) Questionnaire

(C) Hypothesis

(D) Assumption


Ans.  C

119. Name the technique which is to be

used before the actual field work

starts

(A) Pilot Study

(B) Census study

(C) Case study

(D) Survey

Ans. A

120. There are two statements, one is

Assertion (A) and the other is Reason

(R). Select the correct answer from

the codes given below :

Assertion (A) : Research design is a

kind of blue print that is

prepared before actually

carrying out a research.

Reason (R) : Many research plans

are unable to produce a

concrete finding.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and

(R) is the correct explanation of

(A).

(B) Both (A) and (R) are true but

(R) is not the correct

explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Ans.  A

121. Identify the correct logical order as

explained by Karl Marx :

(A) Class-in-itself, class-for-itself,

social transformation, class

conflict

(B) Class-in-itself, class-for-itself,

class conflict, social

transformation

(C) Class-in-itself, class conflict,

class-for-itself, social

transformation

(D) Class-for-itself, class conflict,

class-in-itself, social

transformation

Ans.  B

122. In the context of Randall Collin’s

analysis, identify the correct one :

(A) Moves from macro-level to

Meso-level and to micro-level

social processes

(B) Moves from micro-level to

Meso -level and to micro-level

social processes

(C) Moves from micro-level to

macro-level social processes

(D) Moves from macro-level to

micro-level processes

Ans. B

123. What is triangulation ?

(A) A type of qualitative method of

research

(B) A type of qualitative analysis

(C) A combination of qualitative

and quantitative methods

(D) A type of non-participant

observation


Ans. C

124. Who among the following used the

method of concomitant variation ?

(A) M. Weber

(B) R. Dahrendorf

(C) E. Durkheim

(D) T. Parsons

Ans.  C

125. Reliability of data implies

(A) The same methods of

investigation on the same

materials produce the same

results.

(B) The different methods of

investigation on different

materials produce the same

results.

(C) The same methods of

investigation on the same

materials produce different

results.

(D) The same methods of

investigation on different

materials produce the same

result.


Ans.  A

126.. Radical Sociology sought to support

which of the following sociological

thought systems ?

(A) Marxian

(B) Functional

(C) Symbolic interactionist

(D) Positivist

Ans.  A

127. Assertion (A) : Karl Marx thought

of all capitalist societies to be

founded on exploitation of the

proletariat.

Reason (R) : The proletariat has

not become increasingly

impoverished.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (R) is true, but (A) is false

(C) (A) is true, but (R) is not

correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R)

is the correct explanation of (A).

Ans. C

128. Which of the following acts are

necessary to keep the social system

intact ? Select the correct code given

below :

(i) Adaptation

(ii) Social action

(iii) Integration

(iv) Goal attainment

(v) Latency (pattern maintenance)

(vi) Socialisation

Codes :

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (iv), (v), (i) and (vi)

(C) (i), (iii), (iv) and (v)

(D) (i), (ii), (iv) and (v)

Ans.  C

129. The indepth investigation of a

phenomena, or a process, or an event

that focuses on its historicity and

contemporary interlinks with wider

society is termed as

(A) Content study

(B) Participant observation

(C) Content analysis

(D) Case study


Ans. D

130. Which of the following is not an

ethical consideration in social

research ?

(A) Protecting the subjects from

physical and psychological

harm while collecting data

(B) Protecting the subjects

confidentiality and privacy

(C) Acquiring consent of the

subject in collecting

information

(D) Acquiring data through

deception

Ans. D

131. Which one of the following is not a

measure of correlation ?

(A) Chi-square

(B) Student’s t-test

(C) Mean dispersion

(D) Product-movement coefficient

Ans.  D

132. Kamla teaches in a college, organizes

a kitty party, takes care of her

daughter and presides over a meeting

of women’s organization. Which of

the following concepts is used to

describe her role ?

(A) Role conflict

(B) Role set

(C) Multiple roles

(D) Role making

Ans.  C

133. The concept of ‘Wert-rational’ is

associated with whom ?

(A) M. Weber

(B) P. Sorokin

(C) T. Parsons

(D) J. Habermas

Ans.  A

134. Which of the following pairs is not

correctly matched ?

(A) Social

evolution

– H. Spencer

(B) Verstehen – M. Weber

(C) Rentier Class – V. Pareto

(D) Sacred and

Profane

– A. Comte

Ans. D

135. Who among the following analysts of

social change used the term ‘rentiers

and speculators’ ?

(A) T. Veblen

(B) K. Marx

(C) V. Pareto

(D) A.J. Toynbee

Ans.  C

136. Who among the following is not

regarded as a post-modernist thinker ?

(A) J. Alexander

(B) J. Derrida

(C) F. Jameson

(D) J.F. Lyotard

Ans. A

137. Match List – I with List – II and give

the correct answer from the codes

given below :

List – I                     List – II

(States)                     (States)

(Dams)

a. Sardar Sarovar     1. Orissa

b. Koel-Karo            2. Uttarakhand

c. Machkunda           3. Gujarat

d. Tehri                     4. Jharkhand

Codes :

a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 2 1 3 4

(C) 1 2 3 4

(D) 4 2 1 3

Ans. C

138. Match List – I with List – II and give

the correct answer from the codes

given below :

List – I

(Books)

List – II

(Authors)

a. The Coming of

Post-Industrial

Society

1. A. Toffler

b. The Post￾Capitalist

Society

2. D. Bell

c. The Third Wave 3. M. Castells

d. The Information

Age

4. P. Drucker

Codes :

a b c d

(A) 1 3 4 2

(B) 2 1 3 4

(C) 3 2 4 1

(D) 2 4 1 3


Ans. D

139. Match List – I with List – II and find

out the correct answer from the codes

given below :

List – I

(Books)

List – II

(Authors)

a. Who were the

Shudras ?

1. L. Dumont

b. Social

Background of

Indian

Nationalism

2. G.S. Ghurye

c. Homo

Hierarchicus

3. A.R. Desai

d. Class, Caste &

Occupation

4. B.R.

Ambedkar

Codes :

a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 3 4 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 4 3 1 2

Ans. D

140. Match List – I with List – II and then

find out the correct answer from the

codes given below :

List – I List – II

a. Cultural

Diversity

1. B.R.

Ambedkar

b. Social Justice 2. L. Dumont

c. Purity and

Pollution

3. A.R. Desai

d. Freedom

Movement

4. D.P.

Mukherjee

Codes :

a            b               c                 d

(A) 4            1               2                 3

(B) 1            2               4                 3

(C) 3            1               2                 4

(D) 2            3               1                 4

Ans.  A

141. Assertion (A) : Graduates will be

increasingly expected to return

periodically to tertiary

education institutions to

acquire, learn and use

knowledge and skills needed

throughout their professional

lives.

Reason (R) : Even though higher

education has always been

formally designed as a

structure for the production and

organisation of advanced

knowledge, the emergence of a

knowledge economy and the

importance of globalisation

place new demands on higher

education.

Find out the correct answer from the

codes given below :

Codes :

(A) (A) and (R) both are correct,

but (R) is not the correct reason

of (A).

(B) (A) and (R) both are correct,

and (R) is the correct

explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not

true.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Ans. A



142. Who among the following used the

word ‘Anomie’ ?

(i) M. Weber

(ii) K. Marx

(iii) E. Durkheim

(iv) R.K. Merton

Find out the correct combination :

(A) (ii) and (iii)

(B) (i) and (ii)

(C) (iv) and (i)

(D) (iii) and (iv)

Ans. D

143. Assertion (A) : Displacement is one

of the indicators of development.

Reason (R) : Displacement

brings hardship, miseries and

other problems to the people.

Choose the right code :

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and

(R) is the correct explanation of

(A).

(B) Both (A) and (R) are true, but

(R) is not the correct

explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans. D

144. Assertion (A) : A society that is

tolerant to some degree of

deviant behaviour need not

suffer from social disruption.

Reason (R) : Deviant behaviour

is result of lack of moral

regulation within society.

Select the correct answer from the

codes given below :

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and

(R) is the correct explanation of

(A).

(B) Both (A) and (R) are true, but

(R) is not the correct

explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans. B

145. E. Sutherland founded the theory of

(A) Blue collar crime

(B) Crime by dacoits

(C) White collar crime

(D) Cyber-crime

Ans. C

146. All countries pass through various

stages of demographic transition.

Which one of the following is not

such a stage ?

(A) Population explosion

(B) Stationary state

(C) Population stabilization

(D) Optimum stage

Ans. D

147. India recognized the population

problem and adopted an official

national programme in family

planning in

(A) 1950

(B) 1952

(C) 1955

(D) 1975

Ans. B

148. Match the items in List – I with the

items in List – II and choose the

correct answer from the codes given

below :

List – I                                                       List – II

a. Higher fertility￾high mortality      1. Developed society

 

 

b. High fertility￾low mortality           2.  Primitive  society

c. Low fertility-low mortality             3. Developing society

 

d. d. Low fertility￾negligible  mortality  4. . Highly developed society

 

Codes :

a               b                   c                        d

(A) 1               4                   2                         3

(B) 4                2                   3                         1

(C) 3                2                   4                         1

(D) 2                3                   1                         4

Ans. D

149. In which of the following decade has

there been an absolute decline of

population size in India ?

(A) 1971-1981

(B) 2001-2011

(C) 1931-1941

(D) 1901-1911

Ans. D

150. Which of the following are the

factors associated with Infant

mortality ?

(i) Low Birth Weight

(ii) Lack of Institutional Deliveries

(iii) Nutritional status of Expectant  Mother

(iv) Use of contraceptives

Codes :

(A) (i), (iii), (iv)

(B) (i), (ii), (iv)

(C) (ii), (iii), (iv)

(D) (i), (ii), (iii)

Ans. D

151. Match the items in List – I with the

items in List – II, using correct codes

given below :

List – I

(Major Thought)

List – II

(Person)

a. ‘Resources set

the limits of

population

growth’

1. Julian L.

Simon

b. ‘Human beings

are the ultimate

resource’

2. T.R. Malthus

c. ‘Contraceptive is

best

development’

3. Plato

d. ‘Population

regulations are

essential for

improving

people’s life’

4. Karna Singh

Codes :

a b c d

(A) 1 4 3 2

(B) 2 1 4 3

(C) 4 2 1 3

(D) 3 1 2 4

152. According to A.R. Desai, the second

phase of the development of

nationalism (from 1885 to 1905) is

characterized by

(A) the development of industry.

(B) the influence of socialism.

(C) the participation of peasants.

(D) the home rule.

Ans. A

153. A.R. Desai has pointed out many

factors of the rise of Indian

Nationalism. Identify the correct set

of the factors :

(i) Agricultural and Industrial

policies by the Britishers.

(ii) Means of Communication

(iii) National Reform Movements

(iv) Print Media

(v) Modern Secular Education

(vi) Electronic Media

Select the correct answer from the

codes given below :

Codes :

(A) (i), (ii), (iii) & (vi)

(B) (i), (ii), (iii), (iv) & (v)

(C) (i), (iii), (iv) & (vi)

(D) (i), (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)

Ans. B

154. Which of the following are the types

of action as elucidated by J.

Habermas ?

(i) Rational

(ii) Emotional

(iii) Teleological

(iv) Normative

(v) Dramaturgical

(vi) Communicative

Select the correct answer from the

codes given below :

Codes :

(A) (i), (ii), (iv) & (vi)

(B) (ii), (iii), (v) & (vi)

(C) (iii), (iv), (v) & (vi)

(D) (i), (iv), (v) & (vi)

Ans. C

155. A. Giddens has explained three types

of rules and resources and

corresponding processes. Identify the

correct match from the following :

Rules & Resources Process

a. Normative 1. Signification

b. Allocative &

Authoritative

2. Legitimation

c. Interpretative 3. Domination

Select the correct answer from the

given codes :

Codes :

a       b        c

(A) 1       2         3

(B) 1       3         2

(C) 3       2         1

(D) 2       3         1

Ans. D

156. What is structure according to

A. Giddens ?

(A) Patterns and standards of

behaviour of actors.

(B) Rules and resources that actors

use in interaction contexts.

(C) Values and ideals that regulate

the conducts of human beings

(D) Groups and collectivists that

are formed in the course of

social interaction.

Ans. B

157. Which of the following statements

correctly describes the ethno

methodology’s view-point ?

(A) “For full causal explanation it

is necessary to determine what

has given rise to the motives of

social action.”

(B) “Social life appears orderly to

members of society only

because members actively

engage in making sense of

social life.”

(C) “Diversity is the order of the

day. We have entered an era in

which anything goes. ”

(D) “The effects of a social

institution may be illustrated in

terms of the analogy between

society and an organism.”

Ans. B

158. Which two of the following primary 

frames have been used by 

E. Goffman ? 


(i) Natural frame 

(ii) Cultural frame 
(iii) Social frame
(iv) Real frame

Select the correct answer from the
codes given below :


Codes :


(A) (i) & (iv)
(B) (i) & (ii)
(C) (i) & (iii)
(D) (ii) & (iii)


Ans. C





159. By the colonization of life world
J. Habermas meant


(A) subjugation of the developing
nations by the developed
nations.

(B) subjugation of society and
culture by Economy and Polity
systems.
(C) subjugation of culture of a
society by globalization.
(D) subjugation of cultural view by
the global capitalist class.


Ans. B 

160. L. Althussar classifies Karl Marx’s
writings on the basis of the
epistemological break. Identify the
epistemological phases of Marx’s
writings.


(i) Young Marx
(ii) Mature Marx
(iii) Traditional Marx
(iv) Immature Marx
(v) Orthodox Marx
(vi) Revolutionary Marx


Select the correct answer from the
codes given below 
:


Codes :


(A) (i) & (ii)
(B) (ii) & (iii)
(C) (v) & (vi)
(D) (ii) & (iv)


Ans. A






161. Which of the following concepts
have been used by E. Goffman in his
works ?


(i) Unfocussed interaction
(ii) Focussed interaction
(iii) Encounter
(iv) Front region
(v) Back region
(vi) Impression management


(A) (ii), (iii), (iv) & (v)
(B) (i), (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)
(C) (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)
(D) (iii), (iv), (v) & (vi)



Ans. B 

162. Choose an appropriate combination
of the following statements which
explains phenomenology :


(i) Phenomenology deals with
every day social life.
(ii) Phenomenology focuses on the
shared common-sense
knowledge
(iii) Phenomenology is concerned
with the causal explanation of
human behaviour in the same
way as other perspectives.
(iv) Phenomenology attempts to
search for the structural
principles of social life.


Select the correct answer from the
codes given below :


(A) (i) and (iv)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i) and (ii)


Ans. D

163. Which of the following sets include
the structural levels as mentioned by
L. Althussar ?
(i) Economic
(ii) Political 
(iii) Cultural
(iv) Ideological


Select the correct answer from the
codes given below :


(A) (i), (ii) & (iii)
(B) (i), (ii) & (iv)
(C) (ii), (iii) & (iv)
(D) (i), (iii) & (iv)



Ans. B 


164. Which of the following sets of specific
concepts is used by A. Schutz ?


(A) Typification, recipe, class,
revolution
(B) Typification, stock knowledge,
recipe, revolution
(C) Typification, life world, stock
knowledge, class
(D) Typification, life world, stock
knowledge, recipe



Ans. D


165.. Which one of the following
statements correctly identify
‘subaltern perspective’ ?
(A) An approach to study society
from Elite’s point of view.
(B) Describe changes in society of
the developed countries.
(C) Approach history from below,
focused more on what happens
among masses at the base level
of society
(D) An approach to study the post￾modern societies


Ans. C 

166. The interpretative approaches’ that,
try to understand social action from the
point of view of the social actors are


(A) Social philosophy and
Phenomenology
(B) Culturology and
Ethnomethodology
(C) Phenomenology and
Ethnomethodology
(D) Neo-Marxism and
Phenomenology


Ans. C




167. Who among the following
sociologists used dramaturgy to
explain the presentation of self in
everyday life ?
(A) Blumer (B) E. Goffman
(C) Luckmann (D) A. Schutz



Ans. B



168. According to A. Schutz, the
phenomenologist


(A) deny the existence of the outer
world.
(B) accept the regular bondage
between the inner and outer
world for social analysis.
(C) the outer world should
influence the social world to
construct the real social image.
(D) ‘suspends’ the belief in the
existence of outer world for the
construction of social reality.


Ans. D

169. Which one of the following is not 

correct about A. Schutz’s 

understanding of a social situation ? 

(A) Meaning that an individual 

attaches to situation in every 
day life is of crucial
significance.
(B) Meaning that an individual
attaches to a situation may be
shared by persons with whom
he interacts.
(C) The sharing of meaning
through interaction with others
in a social situation forms the
basis of his ‘reciprocity of
perspectives’.
(D) Sharing of meaning that
contributes to social
disharmony forms the basis of
his anti-‘reciprocity of
perspective’.



Ans. D



170. Which one of the following is not a
type of capitalism according to
Habermas ?
(A) Informational Capitalism
(B) Liberal Capitalism
(C) Organised Capitalism
(D) Post Capitalism


Ans.  A



171. Which one of the following is not a
reason for declining female sex ratio
in India ?
(A) Gender role stereotyping and
traditional role expectations
(B) Practice of Dowry and
prevalence of illiteracy
(C) Migration of female work force
from rural to urban areas
(D) Sex selective abortion


Ans.  C



172. ‘Gender difference’ denotes an
analytical framework in which
(A) biological differences between
sexes are explained.
(B) political and economic
differences among women are
explained.
(C) social and ideological
differences between white and
non-white women are
explained.
(D) social and ideological
differences between sexes are
explained.


Ans. D




173. Which of the following is correct
about L. Althussar’s theory of
structuralism ?
(A) Economy is the dominant
arrangement and it controls
political and ideological
structure.
(B) Economy may be the dominant
system, but the political and
ideological structures have
certain autonomy.
(C) History reshuffles all these
structure to ensure economic
determinism.
(D) Economy, political and
ideological structure are
autonomous of each other. 







174. The human development perspective
of development recognizes economic
growth as
(A) an end in itself.
(B) a means to ensure economic
prosperity
(C) a means to ensure educational,
health, employment of largest
segments of population.
(D) a means to manage human
relations in multinational
corporate bodies.

Ans. C

175. Which brand of Feminists accept the 

view that ‘State is a system of 

structures and institutions created by 

man in order to recreate male 

domination and female 
subordination’ ?
(A) Liberal Feminists
(B) Radical Feminists
(C) Marxist Feminists
(D) Eco Feminists


Ans. A



176. Which one of the following is not a
part of Gandhian path of
development ?
(A) Social Trusteeship
(B) Non-violence
(C) Cooperative conflict
(D) Constructive work


Ans. C




177. What proportion of India’s
population live in urban areas
according to 2011 Census ?
(A) Around one forth
(B) Around one third
(C) Around one half
(D) Around one fifth


Ans. B



178. Which sector of India’s economy
contribute the most in its GDP ?
(A) Agriculture
(B) Service
(C) Industry
(D) All contributes equally


Ans. B



179. Who among the following agencies
asserted that ‘If development is not
engendered, it is endangered’ ?
(A) UNDP
(B) World Bank
(C) IMF
(D) WTO


Ans. A




180. In recent decades India’s contribution
to the total CO2 emission of the
world has
(A) remained stagnant.
(B) increased significantly.
(C) declined substantially.
(D) declined in the agriculturally
developed areas while
increased in the industrialised
areas.


Ans.  B





181. ‘India has missed the Industrial
Revolution, but can’t afford to
miss the knowledge Revolution.’ –
suggested by
(A) Women’s Commission of India
(B) Ministry of Human Resources
Development
(C) Education Commission 1986
(D) Knowledge Commission of
India


Ans. D



182. Match the List – I with the List – II :
List – I                         List – II

(Authors)                   (Concepts)

a. J. Darrida              1. Episteme
b. M. Foucault           2. Indexcality
c. H. Garfinkel           3. Over￾determination
d. L. Althussar           4. Logo-centrism


Codes :



a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3


Ans. D



183.. Who among the following scholars
has not discussed the social aspects
of automation ?
(A) R. Blauner
(B) S. Mallet
(C) T. Bottomore
(D) D. Gallie

Ans. C

184. Which one of the following features 

is not a feature of industrial strike ? 

(A) A collective act involving 

certain amount of solidarity 

(B) A collective act to express 
grievances
(C) The stoppage of work by a
worker
(D) A regulated form of industrial
conflict


Ans. C




185. Who is the author of the book “The
Consequences of Modernity” ?
(A) Y. Singh
(B) A. Giddens
(C) F. Fukuyama
(D) D. Harvey


Ans. B


186. Who among the following did not
belong to what is known as the
Frankfurt School of Sociology ?
(A) H. Marcuse
(B) J. Habermas
(C) M. Horkheimer
(D) J. Alexander


Ans. D




187. “Productivity could be immensely
increased by breaking down
industrial tasks into a series of simple
operations that could be precisely
timed and optimally coordinated.”
This statement is related with
(A) Taylorism
(B) Fordism
(C) Marxism
(D) Post-Fordism


Ans. C


188. Which one of the following is not a
work of E. Goffman ?
(A) Self and Society
(B) Presentation of self in everyday
life
(C) Asylums
(D) Interaction Ritual


Ans. A 



189. Who among the following introduced
the term ‘Post Industrial Society’ ?
(A) J. Burnham
(B) G.K. Galbraith
(C) Daniel Bell
(D) R. Dahrendorf


Ans. C



190. Which one of the following
conditions has not been discussed by
Karl Marx in his analysis of class as
conflict groups ?
(A) Super imposition of authority
(B) Absence of mobility, property
and general social status
(C) Super imposition of industrial
and political conflict
(D) Absence of effective conflict
regulation


Ans. C 

191. There are two statements, one is an 

Assertion (A) and the other is Reason 

(R). Select the correct answer from 

the codes given below : 

Assertion (A) : Divorce Rate in 
India has increased over time.
Reason (R) : Women have
become more independent.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A).
(B) (A) is true, but (R) is not the
correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.


Ans. B



192. Which one of the following
statements is true to describe
‘Domestic Violence’ ?
(A) In ‘Domestic Violence’, the
only victims are ‘ married
women’
(B) Girl chid are only vulnerable to
Domestic violence.
(C) ‘Domestic violence’ include
physical, sexual, mental and
verbal abuse of a person in
household setting.
(D) ‘Domestic violence’ is an
indication of progressive
society.


Ans. C






193. Which of the following are indicators
of regional inequalities ?
(i) Natural Resources
(ii) Skilled Manpower
(iii) Size of population
(iv) Political Party in power
Choose the combination for correct
answer :
(A) (i), (ii) and (iv)
(B) (i), (ii), and (iii)
(C) (ii), (iii) and (iv)
(D) (iii), (iv) and (ii)


Ans. B




194. “The Clash of Civilizations’ proposes
that people’s cultural and religious
identities will be the primary source
of conflict in the post cold-war
world.” Who proposed this view ?


(A) J.S. Mills
(B) Max Weber
(C) Samuel P. Huntington
(D) Emile Durkheim


Ans. C


195. The following are the features.
Identify the correct set of features of
the little community as stated by
R. Redfield :
(i) Homogeneity
(ii) Heterogeneity
(iii) Self-sufficiency
(iv) Distinctiveness
(v) Primary relations
Select the correct answer from the
given codes :
(A) (i), (iii), (iv) and (v)
(B) (i), (iii), and (iv)
(C) (ii), (iii) and (v)
(D) (iii), (iv) and (v)


Ans. B



196. Which one of the following has not
been included by D. Thorner in his
classification ?
(A) Malik
(B) Jamindar
(C) Kissan
(D) Majdoor


Ans. B


197. The ‘Muria’ tribes in India is found
mostly in the State of
(A) Chhattisgarh
(B) Rajasthan
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh

Ans. A

198. Which one of the following is not 

predominantly associated with tribal 

economy in India ? 

(A) Collection of forest produce 

and agricultural wage work 
(B) Wage work in agriculture and
Animal husbandry
(C) Animal husbandry and
collection of forest produce
(D) Household industry and
industrial wage work


Ans. D


199. The Tebhaga and Telangana
movements took place in the State of
(A) Andhra Pradesh and Bihar
respectively
(B) West Bengal and Andhra
Pradesh respectively
(C) Andhra Pradesh and West
Bengal respectively
(D) West Bengal and Bihar
respectively


Ans. B



200. Which one of the following is not a
demand of farmers movements in India ?
(A) Fair price of Agricultural
produce
(B) Fertilizer subsidy
(C) Distribution of land
(D) Electricity subsidy


Ans. C


201. Who among the following tribes is
matrilineal in India ?
(A) Khasi (B) Munda
(C) Santhal (D) Ongi


Ans. A



202. According to R.W. Connel the term
‘Gender order’ refers to
(A) The patterns of power relations
between masculinities and
feminities
(B) The configuration of gender
relations within a particular
settings
(C) The difference in status and
prestige of women and men
have in groups
(D) The socially patterned
interactions between men and
women.


Ans. A

 

203. Who among the following explained
for the first time in sociological
literature Jajmani system as patterned
interaction among the caste groups ?
(A) William Wiser
(B) Oscar Lewis
(C) A.R. Desai
(D) Yogendra Singh


Ans. A



204. Naxalbari Peasant Movement was
launched in the year
(A) 1967
(B) 1970
(C) 1977
(D) 1956


Ans. A



205. Green Revolution is related to
(A) Agricultural growth
(B) Industrial growth
(C) Milk production
(D) All the above


Ans. A

Leave a Reply