Home Political Science MCQs NTA NET Political Science MCQs (Part-7)

NTA NET Political Science MCQs (Part-7)

1031
0
SHARE

NTA NET Political Science MCQs(Part-7) :-

1. According to Marx, the state came into being to –

A) Make life better

B) Protect life and liberty

C) End exploitation of the poor

D) Legalize exploitation of the poor by the state

Ans.D

Download PDF :- Political MCQs


2. Who is of the view that the sovereign cannot tax his subjects without their consent?

A) Bodin

B) Grotius

C) Hobbes

D) Rousseau

Ans.A


3. Which one of the following is not a natural right, according to Locke?

A) Life

B) Liberty

C) Equality

D) Property

Ans.C



4. Who said that, “State is an organ of class rule, an organ for the oppression of one class by another …”?

A) Marx

B) Lenin

C) Gramsci

D) Mao

Ans.A



5. Who gave the view that a constitutional state ‘is one in which the powers of government, the rights of the governed and the relations between the two are adjusted’?

A) K C Wheare B) C F Strong

C) Carl J Friedrich D) James Bryce

Ans.B



6. Who wrote the book- “Four Essays on Liberty”?

A) Herbert Spencer

B) J S Mill

C) Ernest Barker

D) Isaiah Berlin

Ans.D



7. “Those who say that religion has nothing to do with politics do not know what religion means.” Who made this statement?

A) Gandhi

B) Hobbes

C) Green

D) Mill

Ans.A



8. A socialist state lays emphasis on

A) Political liberty

B) Economic security

C) Right to private property

D) Independence of judiciary

Ans.B

9. “The social contract theory has been criticized as bad history, bad logic and bad ethics …” who said it?

A) Henry Maine B) H J Laski

C) C F Wilson D) Ernest Broker

Ans.A




10. Which of the following was the chief exponent of the Monistic Theory of Sovereignty?

A) Locke

B) Bentham

C) Bodin

D) Austin

Ans.D



11. ‘The reason why men enter into civil society is the preservation of their property’. Who said this?

A) Hobbes

B) Locke

C) Rousseau

D) Mill

Ans.B



12. The thinkers who believe that ‘state is an association of associations’ are called –

A) Socialists

B) Federalists

C) Anarchists

D) Pluralists

Ans.D



13. Locke laid the philosophical foundation to the idea of

A) Limited government B) Republicanism

C) Constitutional monarchy D) Welfare state

Ans.A



14. Who said that the development of art and science has spoiled man?

A) Kant B) Dance C) Marx D) Rousseau

Ans.D



15. According to Gandhi,

A) There is no relation between Ends and Means

B) Ends Justify the Means

C) Means are not important

D) Ends and Means are interrelated

Ans.D



16. The social contract thinkers want to prove that

A) The state is all powerful B) The state is always right

C) The state is manmade D) The state is prior to society

Ans.C

17. Who has called political parties ‘broker of ideas’?

A) Bryce B) Lowell C) MacIver D) Mitchel

Ans.B



18. Which one of the following was the chief exponent of the pluralistic theory of Sovereignty?

A) Bentham B) Bodin C) Austin D) Laski

Ans.D



19. The Hobbesian contract was

A) Between the people and Leviathan

B) Between the society and Leviathan

C) Among men living in the state of nature

D) Between leaders and Leviathan

Ans.C



20. Who stated, “the Leviathan is the greatest, perhaps the sole, masterpiece of political philosophy written in English language”?

A) Oakeshott

B) Dunning

C) Sabine

D) Barker

Ans.A



21. Which institution in a federal system is called ‘Balancing Wheel of the Constitution’?

A) Legislature B) Executive C) Judiciary D) Press

Ans.C



22. The thinkers of which country have common tendency to entrust sovereignty to an organ of the government

A) England B) France

C) Germany D) Switzerland

Ans.A



23. Which of the following countries has the beginning of Bureaucracy in the ‘spoil system’?

A) U K

B) U S A

C) India

D) France

Ans.B

24. ‘Westminster Model’ stands for a particular type of

A) State B) Constitution

C) Government D) Administration

Ans.C



25. The method of amending the constitution by popular will is found in-

A) Britain B) Switzerland

C) Russia D) India

Ans.B



26. An unwritten constitution usually consists of-

A) Customs and usage

B) Judicial decisions

C) Statues enacted at different times

D) All the above

Ans.D




27. Which one of the following governments operates on the principle of ‘Çollective Responsibility’?

A) Parliamentary B) Presidential

C) Unitary D) Federal

Ans.A


28. Which one of the following is not a function of Pressure Groups?

A) Contesting elections to form government

B) Helping candidates favourable to them in getting elected

C) Influencing public opinion to secure its support

D) Articulating specific demands before the government

Ans.A



29. In which one of the following systems of Government is Bicameralism an essential feature?

A) Parliamentary system B) Presidential system

C) Unitary system D) Federal system

Ans.D



30. Which one among the following is regarded as a civil right?

A) Right to public employment

B) Freedom of speech and expression

C) Right to elect and to be elected

D) Right to property

Ans.B



31. Guild Socialism originated at the time of

A) German Labour Movement

B) Italian Labour Movement

C) British Labour Movement

D) American Labour Movement

Ans.C



32. Who said ‘opinion’ rules everything?

A) Napoleon B) Burke

C) Lippman D) Harold J Laski

Ans.C



33. Which among the following is characterized by independence in its relations with other agents, both domestic and foreign?

A) Liberty B) Rights

C) Authority D) Sovereignty

Ans.D



34. Pluralist theory of sovereignty believes in

A) Distribution of sovereign power

B) Concentration of sovereign power

C) Both distribution and concentration of sovereign power

D) Unlimited sovereign power

Ans.A



35. Which one of the following is not correct with regard to Republic of South Africa?

A) Election of President with the system of proportional representation

B) Supremacy of the Constitution

C) Universal adult suffrage

D) Multi-party system

Ans.D



36. Which one of the following has enhanced its power most from the system of delegated legislation?

A) The Legislature B) The Legislative Committees

C) Bureaucracy D) The Council of Ministers

Ans.C



37. Who has criticized Bureaucracy for creating ‘red-tapism’?

A) E N Gladden B) W B Munro

C) Ramsay Muir D) Charles E Merriam

Ans.C



38. Which of the following commission was appointed to examine the centre- state relations in India?

A) Kothari Commission B) Shah Commission

C) Sarkaria Commission D) Mandal Commission

Ans.C



39. According to Max Weber, which one of the following types of authority is the basis of modern bureaucracy?

A) Traditional B) Charismatic

C) Legal – Rational D) Popular

Ans.C



40. Development Administration was defined as a ‘goal oriented’ and ‘change oriented’ administration by

A) Milton Essman B) Fred Riggs

C) Nicholas Henry D) Edward Weidner

Ans.D

41. The concept of ‘Line and Staff’ Agencies in Public Administration is borrowed from

A) Revenue Administration B) Police Administration

C) Military Administration D) International Administration

Ans.C



42. “Public Administration is the heart of the problem of modern government”, is said by

A) W B Donham B) Charles A Beard

C) L D White D) P H Appleby

Ans.C



43. Recruitment to Civil Service in India is based on the recommendation of

A) Montague – Chelmsford

B) Minto – Morley

C) Paul H Appleby

D) Lord Macaulay

Ans.B



44. The communication that passes across different departments is referred to as

A) Upward Communication

B) Downward Communication

C) Lateral Communication

D) Oral Communication

Ans.C



45. Decision making theorists focus on

A) Foreign policy decisions made by a State

B) Impact of domestic politics on foreign policy decisions

C) Specific decision makers who speak and act in the name of a state

D) Actual or objective environment that influence foreign policy decisions

Ans.D



46. Consider the following statements:

1. The Administrative Reforms Commission (ARC) had recommended that the Department of Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of a State

2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil Officers to the All – India Services

Which of the statements given above is / are correct?

A) Only 1

B) Only 2

C) Both 1 and 2

D) Neither 1 nor 2

Ans.A




47. ‘Feedback’ process is associated with

A) Decision – making approach

B) Classical approach

C) Systems Analysis

D) Game theory

Ans.C


48. Who declared that, “If our civilization fails, it will be mainly because of a breakdown of administration?”

A) Charles A Beard

B) L D White

C) Donham

D) Ordway Tead

Ans.C



49. Who among the following are administratively linked with the Department of Personnel and Training?

1. Central Bureau of Investigation

2. Union Public Service Commission

3. Central Vigilance Commission

Select the correct answer using the code given below:

A) Only 1 and 2

B) Only 2 and 3

C) Only 1 and 3

D) 1, 2 and 3

Ans.D

50. Who of the following Administrative thinkers have defined administration as “the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends?”

A) L D White

B) J M Pfiffner

C) John A Veig

D) H A Simon

Ans.B




51. Consider the following statements about the civil service system of Japan

1. Permanent employees are generally hired as generalists, and not as specialists, for specific positions

2. Career progression is highly predictable, regulated and automatic

3. Salary increases and promotions each year are generally uniform for members of the same graduating class who join an employer together Which of the statements given above is / are correct?

A) Only 1 B) Only 2 and 3

C) Only 1 and 3 D) 1, 2 and 3

Ans.D



52. In which year was the decision of separating accounting function from audit function taken by the Central Government for its financial administration?

A) 1950

B) 1965

C) 1976

D) 2000

Ans.C




53. Which one of the following statements is not correct?

A) The main function of the Public Accounts Committee is to examine the Report of the Comptroller and Auditor – General of India

B) The Public Accounts Committee comprises Members of the Lok Sabha only

C) A member of opposition can also be appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee

D) A member of the Public Accounts Committee can be re-elected for a second term

Ans.B

54. The author of Politics-Administration Dichotomy

A) Herbert Simon

B) Charles Beard

C) Woodrow Wilson

D) Max Weber

Ans.C



55. Who coined the acronym POSDCORB?

A) Gulick and Urwick

B) Urwick

C) Gulick

D) Henry Fayol

Ans.C



56. The President of India is elected by a proportional representation system through single transferable vote. This implies that

A) MPs and MLAs of different States have different numbers of votes

B) Each elected MP or MLA has an equal number of votes

C) MPs and MLAs of a State have the same number of votes

D) All MPs and MLAs have one vote each

Ans.A

57. The original jurisdiction of the Supreme Court of India extends to

A) A bill passed by the Parliament which is violative of the Constitution

B) Treaties and agreements signed by the Government of India

C) Disputes relating to implementation of the Directive Principles of State Policy

D) Disputes between the Government of India and one or more States

Ans.D

58. Which one among the following is a function of the Pro-Term Speaker of the Lok Sabha?

A) Swear in the members of the House and hold the charge till a regular Speaker is elected

B) Conduct of the proceedings of the House in the absence of the Speaker

C) To check if the election certificates of the members of the House are in order

D) Give his assent to the bills passed by the House

Ans.A



59. The residuary powers in Indian Constitution is vested in the

A) President

B) State Legislators

C) Union Cabinet

D) Parliament

Ans.D



60. A dispute relating to the election of the Vice – President of India is decided by the

A) President B) Election Commission

C) Supreme Court D) Parliament

Ans.C



61. Which of the following powers rests exclusively with the Council of State in India?

A) To initiate impeachment against the President

B) To recommend creation of New All India Services

C) To appoint the Attorney General

D) To alter Boundaries of the State

Ans.B



62. Which of the following is not a constitutional organ?

A) Election Commission B) Finance Commission

C) Inter State Council D) Planning Commission

Ans.D



63. The constitutional validity of a state–law in India may be challenged

A) Only in the State High Court

B) Only in the Supreme Court

C) Both in the High Court and Supreme Court

D) Only in a tribunal

Ans.C


64. The Indian Constitution provides for the joint sittings of both Houses of Parliament in connection with

A) Election of the Vice – President of India

B) Finance bill

C) Ordinary bill

D) Constitution amendment bill

Ans.C




65. Which one of the following is not correct about Union Council of Ministers?

A) The council of ministers is collectively responsible to the Lok Sabha

B) A minister who is not a member of either house continues to be minister even after the expiration of six months

C) Ministers hold office during the pleasure of the President

D) Salaries of ministers are specified in the second schedule of Constitution

Ans.B



66. Which of the following States was the first to establish the Panchayat Raj institutions in India?

A) Rajasthan B) Maharashtra

C) Bihar D) Uttar Pradesh

Ans. A


67. Who among the following was associated with the Swaraj Party?

A) Dr. Rajendra Prasad B) Sardar Patel

C) Motilal Nehru D) Jawaharlal Nehru

Ans.C



68. What is the time limit within which a Non-Money Bill has to be sent to the legislature by the Governor for reconsideration?

A) 14 days B) One month

C) Three months D) No time limit is specified

Ans.D



69. Which of the following statements is correct about the Vice President of India?

A) Elected by the Rajya Sabha

B) Ex-officio Chairman of Rajya Sabha

C) Elected for a four year term

D) Presides over the Joint Sessions of the two Houses of Parliament

Ans.B



70. The first Speaker of Lok Sabha

A) Vithalbhai Patel B) Swaran Singh

C) N.Sanjeeva Reddy D) G.V.Mavalangar

Ans.D



71. The Contingency Fund of India has been placed at the disposal of

A) Prime Minister B) President

C) Finance Minister D) Home Minister

Ans.B


72. By practice a member of opposition party is the Chairman of

A) Rajya Sabha B) Zonal Councils

C) Inter–State Council D) Public Accounts Committee

Ans.D



73. The philosophical postulates of the Constitution of India are based on

A) Nehru Report, 1928

B) Objective Resolution of Pundit Nehru, 1947

C) Mahatma Gandhi’s article ‘Independence’ in ‘Young India’, 1922

D) Indian National Congress Resolution for Complete Independence, 1929

Ans.B



74. Who among the following was not a co-founder of the Arab Ba’ath Party founded in 1947?

A) Michel Aflaq B) Salah al-Din Bitar

C) Jamal Abd-al-Nasir D) Zaki-al-Arsuzi

Ans.C

75. Which one of the following statements about the Right to Property in India is correct?

A) It is a legal right under Article 300 A of the Constitution of India

B) It is a customary right

C) It is a natural right

D) None of the above

Ans.A



76. Who among the following are the members of the Inter-State Council (Article 263)?

A) Chief Ministers of the States / Administrators of the Union Territories

B) The Prime Minister, all the Chief ministers of the States / Administrators

of the Union Territories

C) The Prime minister, Six Union Cabinet Ministers and all the Chief Ministers of the States / Administrators of the Union Territories

D) The Prime Minister, Leader of the opposition in the Lok Sabha and all the Members of the Rajya Sabha

Ans.C



77. What is the objective / function of the National Development Council?

A) To approve the Five – Year plans made by the Planning Commission with inputs from the Union and the State Governments

B) To settle economic disputes among the Union and the State Governments

C) To settle inter-ministerial disputes in the Union Government

D) To settle inter-ministerial disputes in the State Governments

Ans.A



78. Whenever the Governor of a State has to address the State Legislature, who among the following prepares his address?

A) Governor himself

B) Chief Secretary of the State

C) Chief Minister and his Council of Ministers

D) Speaker of the Assembly

Ans.C



79. Which one of the following is a quasi–judicial authority?

A) Central Vigilance Commissioner

B) National Commission for Women

C) Comptroller and Auditor General of India

D) Administrative Tribunal

Ans.D

80. Which of the following is not correct with regard to the Speaker of the Lok Sabha?

A) The Speaker certifies whether a particular bill is Money Bill or not

B) Discussion on a motion for the removal of the Speaker is presided over by the Vice – President

C) The Speaker has power to curtail or cancel the Zero Hour

D) The Speaker nominates chairpersons of various Committees

Ans.B



81. Who used the term ‘Cold War’ first?

A) Bernard Brouch B) Hans J Morgenthau

C) C K Webster D) Karl Duetch

Ans.A

82. Central feature of Immanuel Wallenstein’s work is:

A) Under development B) Nation

C) Regional systems D) World system

Ans.D



83. The Marxists perceive international politics as:

A) A struggle for power between the bourgeois and socialist systems with the hope of inevitable triumph of international proletarianism

B) A struggle for power between two nations or group of nations that can be managed by maintaining balance of power

C) Interactions among States that can be peacefully settled

D) Interactions among States guided and molded by leaders of those States

Ans.A




 84. The dependency theory emphasized on close cooperation

A) Between the advanced and the Third World countries

B) Among the Third World countries

C) Among countries of a region

D) Among the advanced countries

Ans.B



85. Who gave the idea of ‘Peaceful Co-existence’?

A) Nikita Khrushchev B) Leonid Brezhnev

C) Molotov D) Stalin

Ans.A



86. When was the USSR disintegrated?

A) April 1990 B) December 1991

C) January 1992 D) February 1993

Ans.B



87. NATO was formed in

A) 1948 B) 1949 C) 1950 D) 1951

Ans.B



88. Watergate Scandal resulted in the resignation of

A) President Johnson B) President Nixon

C) President Carter D) President Reagan

Ans.B



89. The author of the book “The End of History and the Last Man” is

A) Fukuyama B) Huntington

C) Kissinger D) Christine Faire

Ans.A



90. Balance of power is based on:

A) Realist Paradigm B) Liberal Paradigm

C) Marxist Paradigm D) Post Modernism

Ans.A




91. Emmanuel Kant and John Locke provide the philosophical basis for

A) Realism B) Liberalism

C) Post Modernism D) Behaviouralism

Ans.B



92. Modern State System is believed to have started with:

A) End of Second World War B) Versailles Treaty

C) End of Cold War D) Peace of Westphalia

Ans.D

93. Apartheid was policy of the:

A) State of Israel B) State of West Africa

C) State of South Africa D) State of North Africa

Ans.C



94. Which one of the following approaches or model of International politics does not give importance to the role of State as an actor?

A) Realist Model B) Non-Realist Model

C) Pluralist Model D) Dependency Model

Ans.D



95. SARRC consists of ——— countries

A) Seven B) Eight C) Six D) Ten

Ans.B



96. Panchsheel agreement was concluded between

A) India – Pakistan B) India – Sri Lanka

C) India – China D) India – Soviet Union

Ans.C



97. Ronald Reagan an actor became the President of

A) Mexico B) U S A C) France D) U K

Ans.B



98. Treaty on Non-Proliferation of Nuclear Weapons was first signed in

A) 1966 B) 1968 C) 1970 D) 1971

Ans.B



99. UN Secretary General Ban Ki Moon is from

A) Burma B) Mauritius

C) South Korea D) China

Ans.C



100. India had demarcated its maritime border with one of the following countries

A) Pakistan B) Bangladesh

C) China D) Sri Lanka

Ans.D



101. The significance given to political economy analysis in comparative politics was presented by:

A) David Easton B) Roger Chilcott

C) Lucian Pye D) Samir Amin

Ans.B



102. The socialist thinkers favour nationalization of natural resources with a view

A) To reduce the cost of production

B) To increase production

C) To avoid exploitation

D) To ensure their full utilisation

Ans.C



103. Who coined the concept of ‘Congress System’ to define party system in India?

A) Rajni Kothari B) Paul Brass

C) Robert Stern D) Granville Austin

Ans.A



104. Who among the following is a proponent of the Theory of Underdevelopment?

A) Max Weber B) David Apter

C) Amartya Sen D) Samir Amin

Ans.D



105. The First Backward Classes Commission emphasized which of the following as a condition identifying social and educational backwardness?

A) Religion B) Language

C) Class D) Caste

Ans.D

106. Democratic Socialism is a modern version of

A) Revisionism B) Guild Socialism

C) Fabian Socialism D) Syndicalism

Ans.C



107. Which one of the following statements regarding the difference between Power and Authority is correct?

A) Authority is legitimate power

B) Power is based on physical coercion but Authority is not

C) Power lies within society, Authority lies with the State

D) Only the State has Power, non-political institutions exercise Authority

Ans.A



108. Which of the following statements are correct?

1. Liberal feminism stands for equal rights and opportunities in public and

political life

2. Socialist feminism highlights link between female subordination and the capitalist mode of production

3. Radical feminism proclaims that the ‘personal is political’

4. Post – feminism maintains that family be abolished

Select the correct answer using the code given below:

Code:

A) 1, 3 and4 B) 2 and 3 only

C) 1 and 2 only D) 1, 2 and 3

Ans.D



109. T E Marshall links one person one vote for citizenship with

A) Social class in the context of capitalism and its by–product, the market

B) Suffragist movement of the nineteenth century

C) Emergence of Marxism

D) Rise of political parties

Ans.A



110. Lumpenproletariat is a concept within

A) Marxist theory B) Weberian theory

C) Parsonian theory D) Durkheimian theory

Ans.A



111. In the theory of Leisure Class, Veblen compared

A) Consumerism with social mobility

B) Conspicuous consumption with conspicuous leisure of the financially successful groups in society

C) Life styles of nouveau riche

D) Different ideas related to deprivation of woman

Ans.B



112. When a caste group consolidates itself horizontally and asks for special policies or programmes for its development, it begins to act like a

A) Political party B) Pressure group

C) Dominant caste D) Class – for – itself

Ans.B

113. Which one of the following is not a basic feature of the tribal society?

A) Distinct language B) Distinct territory

C) Social differentiation D) Segmentary

Ans.D



114. Which one of the following statements is not correct?

A) Peasants are considered to cling to tradition

B) Farmer’s attitude towards agriculture tends to be profit oriented while

peasant’s view land from a cultural perspective

C) Farmers generally work on their own land while peasants always lease – in

land from others

D) Farmers work with hired labour while peasants work with family labour

Ans.C



115. According to E Wolf, peasant movement have generally been led by

A) The middle peasantry B) The agriculture labourers

C) Share – croppers D) Big farmers

Ans.A




116. Which among the following is not a basic element of capitalist economy?

A) Private ownership B) Profit maximization

C) Capital accumulation D) Creation of public wealth

Ans.D

117. Which of the following is not a method of data collection?

A) Questionnaires B) Interviews

C) Experiments D) Observations

Ans.C





118. Which one of the following is not an agency of political socialization?

A) Students’ Union B) Trade Union

C) Self-help groups D) Modern technology

Ans.D



119. In sociological terms, a spatial or political unit of social organization that gives people a sense of belonging is:

A) Democracy B) Community

C) Political party D) Religion

Ans.B



120. For studies related to documental analysis and review of literature, the effective method is:

A) Survey Research

B) Content Analysis

C) Statistical Analysis

D) Interview Method

Ans.B

Leave a Reply