Home Political Science MCQs NTA NET Political Science MCQs (Part-4)

NTA NET Political Science MCQs (Part-4)

584
0
SHARE

1. After declaration of Financial Emergency by the President, what is the period of its operation without approval by the Parliament?
A) 1 month B) 2 months
C) 3 months D) 6 months

Ans. B

2. Who among the following agrees that Public Administration and Private Administration exhibit the same characteristics?
A) Urwick B) Felix Negro
C) Appleby D) Dimock

Ans. A

3. Who described the British Prime Minister as ‘first among equals’?
A) Ivor Jennings B) Ramsay Muir
C) K.C.Wheare D) Lord Morley

Ans. D

4. For J.S. Mill, the central virtue of democracy is that
A) it promotes equality among the citizens.
B) it is government of the people and by the people.
C) it promotes the highest and harmonious development of individual capacities.
D) it encourages popular participation in decision making.

Ans. C

5. The term ‘deep structure’ refers to the synthesis of
A) Neo-realists and Neo-liberals
B) Neo-realists and Neo-Marxists
C) Realists and Liberals
D) Liberals and Marxists

Ans. A

6. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the
lists.
List I                                List II
a. Gierke and Maitland 1. Moral Adequacy
b. Harold Laski            2. Socialist Solidarity
c. Leon Diguit              3. Real Personality
d. Webbs                      4. Social Parliament and Political Parliament

Code:

a b c d
A) 4 2 1 3
B) 3 1 2 4
C) 4 1 2 3
D) 3 2 1 4

Ans. B

 

7. Who characterized Political System as Convertor?
A) Gabriel Almond B) Talcott Parsons
C) David Easton D) Marion Levy

Ans. C

8. The UN Secretary General who initiated ‘Preventive Diplomacy’ is
A) Trygve Lie B) Dag Hammarskjold
C) Boutros Boutros Ghali D) Kofi Annan

Ans. B

9. Non-member states disappear and align with superpowers in
A) Tight Bipolar system B) Hierarchical system
C) Loose Bipolar system D) Unit veto system

Ans. A

10. Who is the exponent of the ‘Power Elite’ Theory?
A) Pareto B) Wright Mills C) Michels D) Mosca

Ans. B

11. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A): Rousseau disapproved representative democracy
Reason (R) : ` Sovereignty resided in General will.
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. A

12. Who among the following considers the dictatorship of the proletariat as ‘Phantom alternative’?
A) Sartori B) Karl Popper
C) Paulantzas D) Habermas

Ans. A

13. In which of the following provisions of the Constitution of India is the principle of the collective responsibility of the Council of Ministers enshrined?
A) Article 75 (2) B) Article 75 (3)
C) Article 76 (2) D) Article 76 (3)

Ans. B

14. The first State in India that enacted Right to Information Act before passing it by the Centre is:
A) Goa B) Gujarat
C) Maharastra D) Tamil Nadu

Ans. D

15. Which of the following institutions in the USA has been termed as a ‘Continuous Constitutional Convention’?
A) Senate B) Congress
C) Supreme Court D) Presidency

Ans. C

16. Who has analysed leadership in terms of ‘Circular Response’?
A) Chester Bernard B) Mooney
C) M.P. Follet D) Millet

Ans. C

17. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : The British Monarch is completely immune from legal liability in respect of any of his or her acts done in public or private capacity.
Reason (R) : ‘The King can do no wrong’ is a legally accepted phrase in England
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Ans. A

18. Consider the following reports
1. Paul H. Appleby Report 2. A.D. Gorewala Report
3. Santhanam Committee Report 4. First Administrative Reforms Committee Report
The correct chronological sequence of these reports is
A) 2,1,4,3 B) 2,1,3,4 C) 1,2,3,4 D) 1,2,4,3

Ans. B

19. Who felt that ‘the principles of administration are at best criteria for describing and diagnosing administrative situations?
A) Herbert Simon B) L.D White
C) Willoughby D) Pfiffner

Ans. A

20. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below.
List I                              List II
a. Jawaharlal Nehru 1. Neutral Bureaucracy
b. Indira Gandhi      2. Committed Bureaucracy
c. Morarji Desai       3. Social Justice Need Bureaucracy
d. V.P Singh            4. Development Oriented Bureaucracy
5. Representative Bureaucracy
Code:

a b c d
A) 1 2 5 3
B) 4 3 1 2
C) 1 3 5 2
D) 4 2 1 3

Ans. D

21. “The philosophers have only interpreted the world in various ways; the point, however, is to change it” – Which book of Karl Marx contains this statement?
A) The Communist Manifesto
B) Thesis on Feurbach
C) The German Ideology
D) A Contribution to the Critique of Political Economy

Ans. B

22. Who said that life in the state of nature was far better than the life in the so called Civilised Society?
A) Hobbes B) Locke C) Rousseau D) Henry Maine

Ans. C

23. According to Quincy Wright, which one of the following indicates the correct order of successive stages of nationalism?
A) Medieval – monarchical – revolutionary – liberal – totalitarian
B) Medieval – revolutionary – monarchical – totalitarian – liberal
C) Medieval – monarchical – totalitarian – revolutionary – liberal
D) Monarchical – medieval – revolutionary – totalitarian –liberal

Ans. A

24. Who of the following are the founders of the School of International Political Economy?
A) Gunter Frank and Wallerstein
B) Wallerstein and Cardoso
C) Cardoso and Gunter Frank
D) Gunter Frank and Huntington

Ans. A

25. Who among the following is associated with the idea of internal dependency?
A) Cardoso B) Samir Amin C) Frank D) Huntington

Ans. A

26. Who called the pluralist theory of democracy as ‘Polyarchical democracy’?
A) Robert Dahl B) J.S Mill
C) Nozick D) David Apter

Ans. A

27. The ‘Gangplank’ idea is found in the works of
A) Urwick B) Gullick
C) Henry Fayol D) Chester Bernard

Ans. C

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : Under the classical theory of organization, the whole is bound together by the line of authority.
Reason (R) : One of the principles of organization is unity of command
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. B

29. Arrange the following events in chronological order
1. August Declaration 2. Lucknow Pact
3. Jallianwala Bagh Massacre 4. Kheda Satyagraha
A) 4,2,3,1 B) 3,1,2,4 C) 2,4,3,1 D) 2,1,4,3

Ans. D

30. Freedom to reside and settle in any part of the territory of India is conferred by—– of the Indian Constitution.
A) Article 19 (d) B) Article 19 (e)
C) Article 19 (f) D) Article 19 (g)

Ans. B

31. Who called J.S Mill as the ‘Prophet of Empty Liberty’?
A) Mac Iver B) A.V Dicey C) Barker D) Gettel

Ans. C

32. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below.
List I                               List II
a. Theory of Alienation    1. Kropotkin
b. Smash the state          2. Macpherson
c. Anarcho Communism   3. Lenin
d. Possessive Individualism  4. Marx
Code:

a b c d
A) 4 3 1 2
B) 4 1 2 3
C) 2 1 4 3
D) 3 4 2 1

Ans. A

33. The Preamble to the Chinese Constitution declares China to be a:
A) Multi-ethnic federal State B) Multi-national unitary State
C) Multi-ethnic unitary State D) Federation of Federations

Ans. B

34. Which of the following are the two kinds of administrative courts in France?
A) Civil and Criminal Courts
B) Ordinary and Constitutional Courts
C) Lower Court and High Court
D) Regional Councils and Council of State

Ans. D

35. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : While pressure groups perform the task of interest articulation, political parties perform the function of interest aggregation.
Reason (R) : Pressure groups represent homogenous interest seeking influence, whereas political parties combine heterogeneous groups and seek political power.
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. B

36. Schelling’s concept of ‘mixed-motive game’ embodies
A) Political and Economic points of view
B) Cultural and Ideological points of view
C) Psychological and Sociological points of view
D) Strategic and Military points of view

Ans. B

37. The term ‘Regional Comprehensive Economic Partnership’ relates to a group of countries known as
A) G-20 B) ASEAN C) SCO D) SAARC

Ans. B

38. Which of the following approaches is said to be ‘value-laden’?
A) Traditional approach B) Behavioural approach
C) Systems approach D) Post-Behavioural approach

Ans. A

39. Chinese Constitution of 1982 was revised four times, which were in the years:
A) 1988, 1993, 1999, 2004 B) 1987, 1992, 1998, 2003
C) 1989, 1995, 1999, 2005 D) 1991, 1999, 2002, 2006

Ans. A

40. Match List I (Books) with List II (Authors) and select the correct answer from the
codes given below the lists.
List I                           List II
a. Mind and Society 1. Robert Dahl
b. Who Governs? 2. Furtado
c. Unequal Development 3. Pareto
d. Development and Underdevelopment 4. Samir Amin
Code:

a b c d
A) 3 1 4 2
B) 2 1 4 3
C) 3 4 1 2
D) 4 3 2 1

Ans. A

41. In parliamentary elections in India, the minimum interval between the last date for withdrawal of nomination and date of poll is:
A) 12 days B) 14 days C) 15 days D) 21 days

Ans. B

42. Which of the following is not reserved by the Governor for the consideration of the President?
A) Bills affecting powers of the High Courts
B) Bills relating to compulsory acquisition of property
C) Bills seeking to impose restrictions on interstate trade
D) Bills seeking to impose taxes on agricultural income

Ans. D

43. Who among the following argued that the past circumstances or actions of people can create differential entitlements?
A) John Rawls B) Charles Taylor C) Hayek D) Nozick

Ans. D

44. The ‘CLECTS’ in Prismatic Society of Riggs are:
A) hereditary leaders of caste groups
B) elected leaders of middle class
C) political leaders who could not win elections
D) elite groups who use traditional clout to win elections

Ans. D

45. The author of the book North Over South: A Non-western Perspective of International Relations is
A) Peeyush Ghosh B) Jayantanuja Bandyopadhyaya
C) A.P Venkiteswaran D) Athul Kohli

Ans. B

46. Which of the following is wrongly matched?
A) International Declaration on the Rights to Development – 1986
B) International Convention on the Rights of the Child – 1989
C) International Convention on Elimination of Racial Discrimination – 1967
D) International Convention on Discrimination Against Women – 1979

Ans. C

47. Who among the following gave a threefold classification of governments namely Perfect State, Imperfect State and State of Ignorance?
A) Thomas Aquinas B) Aristotle
C) Plato D) Machiavelli

Ans. C

48. Which of the following is wrongly matched?
A) Post Structuralism – Michel Foucault
B) Political Machine – Robert Merton
C) Complex Interdependence – Wallerstein
D) Night Watchman State – Hayek

Ans. C

49. The principle of rational choice of individuals in the ‘Original Position’ in the Rawlsian Theory of Justice is maximization of:
A) expected utility
B) the minimum
C) the maximum
D) expectations, excluding any option which contains a very bad possibility

Ans. B

50. According to whom, development consisted of four elements: adaptability, complexity, autonomy and coherence?
A) Nye B) Huntington C) Habermas D) Fukuyama

Ans. B

51. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : Regionalism in Indian Politics reflects the cultural diversity of the country
Reason (R) : The political leaders whip up the ethnic identities
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. B

52. Which of the following Articles were first inserted and repealed later from the Constitution of India?
1. Article 32 A 2. Article 51 A 3. Article 131 A 4. Article 257 A
Select the correct answer using the code given below
A) 1, 2 and 3 only B) 1 and 2 only
C) 2 and 3 only D) 1, 3 and 4 only

Ans. D

53. Who defined Political Development in terms of values of liberal democracy?
A) Edward Shills B) Huntington C) Cardoso D) A.G. Frank

Ans. A

54. Brahimi Report is related to
A) Disarmament B) Peace keeping operations of the UN
C) Ozone depleting chemicals D) Endangered species

Ans. B

 

55. Method II recruitment system is followed in
A) USA B) UK C) France D) China

Ans. B

56. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : Re-appropriation is an executive act
Reason (R) : Re-appropriation is permissible to meet the expenditure in a new service
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. C

57. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below
List I                         List II
a. Soft State              1. Sydney Verba
b. Communication      2. Heinz Eulau
c. Civic Culture           3. Karl Deutsch
d. Behaviouralism       4. Gunnar Myrdal
Code:

a b c d
A) 4 3 1 2
B) 2 3 1 4
C) 4 1 3 2
D) 2 1 3 4

Ans. A

58. Who termed utilitarianism as ‘Pig Philosophy’?
A) G.D.H Cole B) Carlyle C) Laski D) Thomas Paine

Ans. B

59. How many types of spies were propounded by Kautilya?
A) 6 B) 7 C) 8 D) 9

Ans. D

60. Which one of the pairs given below is not correctly matched?
A) Harmony between the parts of the society – Plato
B) Greatest good of the greatest number – Bentham
C) Greatest advantage of the least advantaged – John Rawls
D) Interest of the stronger – Aristotle

Ans. D

61. The theme of Equilibrium Approach in International Politics is
A) Creation of alliances
B) Interaction of states leads to stability
C) Power is lodged in two countries
D) Weapons are developed to maintain balance

Ans. B

62. World Commission on Environment and Development in 1987 was headed by Brundtland,
who was
A) The Chancellor of West Germany
B) The Prime Minister of Norway
C) The Prime Minister of Australia
D) The Prime Minister of Sweden

Ans. B

63. The Cybernetic approach to the study of Politics was first applied by
A) Morgenthau B) Robert Weiner
C) Deutsch D) Bentley

Ans. C

64. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : An objective theory of development is an impossibility
Reason (R) : A value–free theory of development is a deceitful function
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. A

65. Social democracy stands for a balance between
A) Individualism and Conservatism
B) Socialism and Communism
C) Individual rights and social welfare
D) Democracy and Communism

Ans. C

66. In Scientific Management theory, the meaning of ‘Mental revolution’ is
A) Convincing workers to produce to the best of their capacity
B) Mutuality of interest between workers and the management
C) Inculcating organizational ethos in the minds of workers
D) Treating workers psychologically

Ans. B

67. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List I (Authors)                       List II (Books)
a. Gullick and Urwick   1. Public Administration : A Comparative Perspective
b. Dwight Waldo         2. Principles of Public Administration
c. Ferrel Heady           3. Papers on the Science of Public Administration
d. W.F. Willoughby      4. The Administrative State
Code:

a b c d
A) 4 3 1 2
B) 3 4 2 1
C) 3 4 1 2
D) 4 3 2 1

Ans. C

68. Who among the following remained as Chairman of the Comparative Administrative Group for 10 years in the USA?
A) Woodrow Wilson B) Herbert Simon
C) Dwight Waldo D) F.W. Riggs

Ans. D

69. ‘All governments are ruled by minority’ – whose view?
A) Mosca B) Michels
C) Pareto D) Marion Levy

Ans. A

70. Who of the following outlined a six-point plan for establishing ‘New Socialism for India’?
A) M.N. Roy B) Ram Manohar Lohia
C) Gandhiji D) B.R. Ambedkar

Ans. B

71. Which one of the following is the correct sequence in the political philosophy of John
Locke?
A) State of Nature – Civil Society – Natural Rights – Contract
B) Natural Rights – Contract – State of Nature – Civil Society
C) State of Nature – Contract – Civil Society – Natural Rights
D) Natural Rights – State of Nature – Contract – Civil Society

Ans. D

72. Who attempted to apply structuralism to the study of Marxian Socialism?
A) Althusser B) Gramsci
C) Schumpeter D) Habermas

Ans. A

73. A State Legislative Council can delay a non-money bill passed by the State Legislative Assembly for a maximum period of:
A) 2 months B) 3 months C) 4 months D) 6 months

Ans. C

74. There is a constitutional requirement to have a Minister for Tribal Welfare for the States of:
A) Madhya Pradesh, Odisha, Chattisgarh, Jharkhand
B) Madhya Pradesh, Bihar, Chattisgarh, Jharkhand
C) Jharkhand, Odisha, Bihar, Nagaland
D) Arunachal Pradesh, Chattisgarh, Odisha, Manipur

Ans. A

75. Who of the following is not related to Eclectic Approach in International Politics?
A) Stanley Hoffman B) Padelford
C) Lincoln D) Condorect

Ans. D

76. Robert Jervis and Jack Snyder are the exponents of:
A) Structural Realism B) Defensive Neo-Realism
C) Offensive Neo-Realism D) Classical Realism

Ans. B

77. Who of the following is the founder Director of the Indian Renaissance Institute, Dehra Dun?
A) Vinobha Bhave B) Ram Manohar Lohia
C) M.N. Roy D) B.R. Ambedkar

Ans. C

78. Arab Spring, an anti-government protest, was originated in:
A) Libya B) Tunisia C) Egypt D) Iran

Ans. B

79. Which of the following Amendments to the American Constitution granted suffrage to women?
A) 14th Amendment B) 15th Amendment
C) 19th Amendment D) 21st Amendment

Ans. C

80. In most of the Third World Countries, the political parties are:
A) Cohesive Organisations
B) Decentralised Organisations
C) Strictly Ideology based Organisations
D) Personality Oriented Organisations

Ans. D

81. Which one of the following is not included in the concept of political culture?
A) The search for quality
B) Civic virtue and responsibility
C) Participatory and pluralistic democracy
D) Order through rational bureaucracy

Ans. A

82. Who of the following suggested that the office of the Comptroller and Auditor General should be abolished?
A) Rajamannar B) Sarkaria C) Appleby D) Gorewala

Ans. C

83. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R)
Assertion (A) : Elton Mayo’s recommendations are immensely useful not only in the industrial sector but also in the administrative system of a State.
Reason (R) : Human beings in all kinds of organization have some common social
needs, feelings, attitudes and desires.
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true

Ans. A

84. The term ‘New Public Administration’ was coined by
A) Frank Marini B) Frank Goodnow
C) F.W. Taylor D) Christopher Hood

Ans. A

85. Who among the following propounded the concept of ‘de-development’ while analyzing the revolutionary uprisings in the developing countries?
A) A.G. Frank B) Huntington
C) Althusser D) Amartya Sen

Ans. B
86. The first Lok Pal Bill was introduced in the Parliament in the year:
A) 1967 B) 1968 C) 2001 D) 2013

Ans. B

87. If any question arises as to the age of a judge of a High Court, the decision is taken by:
A) The President alone
B) The President after consulting with the Chief Justice of that High Court
C) The President after consulting with the Chief Justice of the Supreme Court
D) The President after consulting with the Governor of that State

Ans. C

88. Who is the Chairman of the Civil Services Board in India?
A) Home Secretary B) Chairman of UPSC
C) Personnel Secretary D) Cabinet Secretary

Ans. D

89. Which of the following recommended for the establishment of Office of the Special Officer for Linguistic Minorities?
A) Administrative Reforms Commission
B) B.G. Kher Committee
C) State Re-Organisation Commission
D) Kaka Kalelkar Commission

Ans. C

90. The doctrine of ‘Proportionate Inequality’ was propounded by
A) Plato B) Aristotle C) Machiavelli D) Rousseau

Ans. B

91. The idea of Union giving direction to the States was taken by India from
A) Government of India Act, 1935
B) Canadian Constitution
C) South African Constitution
D) Irish Constitution

Ans. A

92. Which of the following is wrongly matched?
A) Autonomy of Super Structure – Gramsci
B) One – Dimensional Man – Herbert Marcuse
C) Communicative Rationality – Habermas
D) Doctrine of Sufficiency – Michael Walzer

Ans. D

93. 2 nd October is observed as International Day of Non-Violence. From which year onwards is it observed?
A) 2006 B) 2007 C) 2008 D) 2009

Ans. B

94. The petitioner in Kesavananda Bharati case challenged the validity of:
A) 24th and 25th Amendments
B) 25th and 29th Amendments
C) 24th and 29th Amendments
D) 24th, 25th and 29th Amendments

Ans. D

95. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I                                List II
a. Vienna Convention 1. Hazardous Waste
b. Montreal Protocol   2. Wetlands
c. Ramsar Convention 3. Protection of Ozone layer
d. Basel Convention    4. Substances that depletes the Ozone layer
Code:

a b c d
A) 3 4 2 1
B) 4 3 2 1
C) 4 1 2 3
D) 2 3 4 1

Ans. A

 

96. Who represented India in the UN Conference on Human Environment held in Stockholm in June, 1972?
A) V.K. Krishna Menon B) Indira Gandhi
C) Homi.J.Bhabha D) M.G.K. Menon

Ans. B

97. European Recovery Programme of USA is known as
A) Munroe Doctrine B) Marshal Plan
C) Truman Doctrine D) Eisenhower Doctrine

Ans. B

98. Who of the following was the chief architect of the policy of containment of the USA?
A) George Kennen B) Henry Kissinger
C) John Foster Dulles D) Daniel.P.Moynihan

Ans. A

99. Which of the following first initiated the process of regional economic integration?
A) Arab League B) APEC
C) OAS D) European Coal and Steel Community

Ans. A

100. Who is the exponent of ‘Configurative Analysis’?
A) Gabriel Almond B) Mosca
C) Lasswell D) Pareto

Ans. C

101. Which is described as anti-theoretic, anti-positivist and anti-hierarchical?
A) Development Administration
B) New Public Administration
C) Comparative Administration
D) New Public Management

Ans. B

102. Who formed Rimland Theory in Geopolitics?
A) Mackinder B) Haushofer C) Spykman D) A.T. Mahan

Ans. B

103. In Political Science, ‘Content Analysis’ is used for the study of –
A) Political Development B) Political Culture
C) Political Modernisation D) Political Communication

Ans. D
104. Who is the founder of the Chicago School which made contribution to Behavioural Movement?
A) Lasswell B) Almond
C) Charles Merriam D) David Easton

Ans. C
105. Federal Open Market Committee (FOMC) is a body that operates in:
A) USA B) UK C) World Bank D) Russia

Ans. A

106. Who said, “Modern Communications have the effect of condensing all information into brief slogans”?
A) Lasswell B) Karl Deutsch C) Althusser D) Lippman

Ans. D

107. Who of the following held the view that International Politics is not an autonomous discipline?
A) Kaplan B) Quincy Wright
C) Morgenthau D) Manning

Ans. A

108. “Foreign Policy is the system of activities by States for changing the behavior of other States and for adjusting their own activities to International Environment” – Whose view is this?
A) Kenneth Waltz B) George Modelski
C) Morgenthau D) Stanley Hoffman

Ans. B

109. Among the following, identify the most powerful and the largest number of pressure groups in India.
A) Institutional groups B) Public Interest groups
C) Non-associational groups D) Associational groups

Ans. A

110. In which year did India become a party to the International Convention on Biological Diversity?
A) 1992 B) 1993 C) 1994 D) 1995

Ans. A

111. Which of the following is wrongly matched?
A) Creative Freedom – McPherson
B) Open Society – Karl Popper
C) Social Capital – Ricker
D) Third Way – Anthony Gidden

Ans. C

112. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I                                      List II
a. Legal Services Authority Act 1. 1984
b. Family Court Act                  2. 1987
c. Consumer Protection Act        3. 1990
d. National Commission for Women Act 4. 1986
Code:

a b c d
A) 3 4 1 2
B) 2 1 4 3
C) 4 3 2 1
D) 3 4 2 1

Ans. B

113. The term ‘Lebensraum’ is related to
A) Mackinder B) Haushofer C) Spykman D) Hobbes

Ans. B

114. Who held that even the worst State is better than the best anarchy?
A) Hegel B) Rousseau C) Locke D) Hobbes

Ans. D

115. In which country ‘The Poor Law Act’ was enacted for the well being of the poor?
A) UK B) USA C) France D) Nigeria

Ans. A

116. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I (Schedule of the Constitution) List II (Provisions)
a. Third Schedule                   1. Administration of scheduled
areas and scheduled tribes
b. Fourth Schedule                2. Forms of Oath
c. Fifth Schedule                   3. Administration of Tribal areas in Assam,
Meghalaya, Tripura and Mizoram
d. Sixth Schedule                  4. Allocation of seats in the Council of States
Code:

a b c d
A) 4 1 2 3
B) 2 4 1 3
C) 4 3 1 2
D) 3 1 4 2

Ans. B

117. In the USA, the ‘Spoils System’ was discarded in favour of the Merit Principle by the:
A) Civil Service Reform Act, 1978
B) Pendleton Act, 1883
C) Hatch Act, 1939
D) Civil Service Act, 1853

Ans. C

118. Who of the following did not accept the principle of unity of command in the functioning of an organization?
A) Henry Fayol B) Luther Gulick
C) Mooney D) F.W. Taylor

Ans. D

119. Who among the following said, “There can be no doubt that the standard of administration depends upon the caliber of civil servants who are appointed to these
posts”?
A) Jawaharlal Nehru B) Dr. B.R. Ambedkar
C) Sardar Vallabhbhai Patel D) Lord Macaulay

Ans. B

120. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I                               List II
a. 37th Amendment 1. Tripura in the Sixth Schedule
b. 49th Amendment 2. Legislature to a Union Territory
c. 58th Amendment 3. Publication of the Constitution of India
d. 77th Amendment 4. National Capital status to Delhi
5. Reservation in promotions to SCs and STs
Code:

a b c d
A) 2 1 3 5
B) 3 4 2 1
C) 2 4 3 1
D) 3 1 2 5

Ans. A

Leave a Reply