Home Music MCQs NTA NET Music MCQs(Part-1)

NTA NET Music MCQs(Part-1)

90
0
SHARE

1. Atisvara is the name of the Samavedic svara-
A) 7th svara

B) 6th svara

C) 3rd svara

D) 1st svara

Ans.B

2. Pravesika Dhruva is the-
A) Varnana song B) Song for sokarasa
C) Exit song D) Entrance song

Ans.D

3. Udghata is one of the –
A) Margi ragas B) Margi talas
C) Avanaddha vadhya D) Desi raga

Ans.B

4. The author of Sangita Sampradaya Pradarsini is –
A) Subbarama Dikshidar B) Ahobala
C) Somanata D) Ramaswamy Dikshidar

Ans.A

5. Sanchari alankaras are

A) 25 B) 33
C) 22 D) 12

Ans.A

6. Kottari Navasandhi tala denotes

A) Kubera sandhi B) Vayu sandhi
C) Agni sandhi D) Indra sandhi

Ans.A

7. Ragakadambakam denotes–
A) a kriti B) Ragamalika C) Javali D) Varna

Ans.B

8. Medinijati prabandha has

A) 4 angas B) 3 angas C) 2 angas D) 6 angas

Ans.D

9. Name of the Rupaka tala alankara mentioned by Ahobala is –
A) Sira B) Kokila
C) Nirdosha D) Avarthaka

Ans.C

10. Sthobas are explained in

A) Chandogya Upanishad B) Pushpa Sutra
C) Samavidana Brahmana D) Naradiya Siksha

Ans.B

11. Sarvakalika ragas are sung in the –
A) Morning B) Night
C) All times D) Afternoon

Ans.C

12. Svayambusvaras are mentioned by –
A) Ramamathya B) Bharata
C) Sarangadeva D) Venkatamakhi

Ans.A

13. Meladhi kara lakshana mentions the scheme of melas consisting of ….. melas
A) 108 B) 960 C) 72 D) 4624

Ans.D

14. Vamsaka kutapa denotes orchestra consisting of

A) Wind instruments B) Drums
C) Stringed instruments D) Singers

Ans.A

15. Shatpitaputraka has the following angas –
A) Pluta-lagu-twogurus-lagu-pluta
B) Druta-druta-guru
C) Lagu-three drutas
D) Two gurus-lagu-pluta

Ans.A

16. Udgraha of a Prabandha corresponds to this anga –
A) Charanam B) Anupallavi
C) Pallavi D) Chittasvara

Ans.C

17. Svara sahitya was introduced by –
A) Syama Sastry B) Thyagaraja
C) Swati Tirunal Maharaja D) Muttusvami Dikshitar

Ans.A

18. Matanga’s raga classification isA) Suddha –Chayalaga -Sankeerna
B) Based on gamakas
C) Purusha-Sthree-Napumsaka
D) Based on nyasa

Ans.A

19. Gandhara grama is mentioned in

A) Mahabharata B) Ramayana
C) Panchatantra D) Kamikagamam

Ans.A

20. A miniature stone Nagasvaram is played in this temple

A) Tirunelveli B) Suchindram
C) Alwartirunagari D) Tadikombu

Ans.C

21. Ragunatha mela veena is mentioned in

A) Ragavibhoda B) Sangraha chudamani
C) Sangita sudha D) Svaramelakalanidhi

Ans.A

22. Kalopanatha is a –
A) Murchana B) Tana C) Raga D) Tala

Ans.A

23. Dvadasa murchchanas are mentioned by

A) Bharata B) Matanga C) Sarangadeva D) Kohala

Ans.B

24. Nandayanti is the name of a –
A) Jati B) Murchana C) Varna D) Tala

Ans.A

25. Cylindrical drum is seen in the sculptures at-
A) Sun temple -Konarak
B) Kasi Viswanathar temple-Tenkasi
C) Nellaiyappar temple-Tirunelveli
D) Natarajar temple -Chidambaram

Ans.A

26. Denki is a variety of –
A) Suddha prabandha B) Alikrama prabandha
C) Viprakirna prabandha D) None of these

Ans.A
27. The author of Sangita Samaya Sara is

A) Parsvadeva B) Sarangadeva
C) Govinda Dikshidar D) Subbarama Dikshidar

Ans.A

 

 

 

28. Samahasta is mentioned in –
A) Rikpratisakhya B) Pulla sutra
C) Samavidana Brahmana D) Naradeeya Siksha

Ans.C

29. Somanatha mentions ———- melas

A) 19 B) 23 C) 20 D) 24

Ans.B

30. Parivadini is the veena played by –
A) Govindacharya B) Govinda Dikshidar
C) Mahendravarma Pallava D) Narasimha Pallava

Ans.C

31. The sruti value of Varali madhyama is –
A) 27/ 20 B) 16/15 C) 64/45 D) 45/32

Ans.C

32. Gopuchchayati is found in this song–
A) Sri guruguha B) Sri Lakshmivaraham
C) Sri Varalakshmi D) Sri Sundararajam

Ans.C

33. The raga depicting raudra rasa is-
A) Atana B) Nilambari
C) Bilahari D) Kedaragaula

Ans.A

34. Rajagopala is the mudra of this pada composer-
A) Sarangapani B) Kavi Matrubhutayya
C) Muvanallur Sabhapatayya D) Parimalaranga

Ans.C

35. The composer of the Javali Itusahasamulu is –
A) Darmapuri Subbarayar B) Pallavi Seshayyar
C) Swati Tirunal Maharaja D) Patnam Subramaniya Iyer

Ans.C

36. Bharata has invented
A) 32 srutis B) 22 srutis
C) 24 srutis D) 66 srutis

Ans.B

37. Figured Svarakshara is found in this kriti –
A) Jagadeeswari- Mohanam
B) Sriramapadama-Amirtavahini
C) Sarojadalanetri-Sankarabharanam
D) Kamalambambhajare- Kalyani

Ans.A

38. Flute is a –
A) Yantra vadhya B) Mukha vadhya
C) Keyed instrument D) None of these

Ans.B

39. The svaras taken by the vivadi mela Syamalangi are-
A) ra-gu-mi-da-na B) ri-gu-mi-da-na
C) ru-gu-mi-da-na D) ri-gi-mi-da-na

Ans.D

40. Chyuta madhyama gandhara figures in-
A) Kharaharapriya B) Kalyani
C) Devagandhari D) Sankarabharanam

Ans.C

41. Chowdayya Hall is in –
A) Mysore B) Bangalore
C) Chennai D) Bombay

Ans.B

42. Resonance is produced by
A) Excess of sound B) Resonant vibrations
C) Focusing of sound D) Noise

Ans.B

43. The vivadi mela Gavambodhi’s serial number is-
A) 61 B) 43 C) 47 D) 48

Ans.B

44. Karuna rasa is depicted through this raga –
A) Varali B) Ghanta C) Sama D) Ahiri

Ans.D

45. Gettuvadhyam is a –
A) Sruti vadhya B) Sangeeta vadhya
C) Tala vadhya D) Ekadhvani vadhya

Ans.C

46. Mararanjani’s mela sankhya is –
A) Bana-pa B) Rutu-pa
C) Veda-pa D) Agni-pa

Ans.A

47. ‘Sangita Kalanidhi’ is given by –
A) Music Academy- Chennai B) Naradagana Sabha-Chennai
C) Tamil Isai Sangam-Chennai D) Sangita Nataka Academy

Ans.A

48. Lithophones are the musical instruments made up of –
A) Stone B) Brass C) Wood D) Mud

Ans.A

49. He is called as ‘ Tanavarna margadarisi’-
A) Patnam Subramanya Iyer B) Pallavi Gopala Iyer
C) Pachimiriyam Adiyappa D) Veena Kuppier

Ans.C

50. Bharata used …………Veena for his sruti experiment-
A) Chitra B) Vipanchi
C) Dhruva D) Kachchabi

Ans.C

51. The value of the note kaisiki nishada is –
A) 16/15 B) 9/5 C) 15/8 D) 8/5

Ans.B

52. Anuprasa figures in this kriti –
A) Endukubeddala B) Balakanakamaya
C) Jananimamava D) Sri Kanthimathim

Ans.B

53. Parameswara Bhagavatar was the chief samastana vidhvan in the court of –
A) Swati Tirunal Maharaja B) Shahaji Maharaja
C) Uttiram Tirunal Maharaja D) Sarabhoji Maharaja

Ans.A

54. Mudra of Papanasam Sivan is

A) Krishna B) Ramadasa C) Venkatesa D) Kapali

Ans.B

55. ‘Devadeva kalayamite’in Mayamalavagaula raga is the composition of-
A) Muttuswami Dikshitar B) Ganam Krishnayyar
C) Syama Sastry D) Swati Tirunal Maharaja

Ans.D

56. Sarangi is played by

A) Bowing B) Plucking C) Striking D) Pulling

Ans.A

57. The tittle’Maha’ was conferred on Vaidhyanatha Iyer for singing-
A) Charukesi raga B) Saramati raga
C) Chandrajyoti raga D) Chakravaga raga

Ans.D

58. ‘Kandaganamrutam’ is a group of –
A) 72 kritis B) 80 kritis C) 108 kritis D) 66 kritis

Ans.A

59. Vijayaraghava Pancharatnam was composed by-
A) Kshetarajna B) Vina Kuppier
C) Sarangapani D) Sadasiva Brahmendra

Ans.A

60. Padagabham in a Pallavi is the –
A) Arudi B) Eduppu
C) Muktayi D) None of the above

Ans.A

61. Jatisvaram figures in –
A) Music concert B) Dance concert
C) Temple concert D) Vadhya kachcheri

Ans.B

62. ‘Bhavati visvasome’ is a composition belonging to-
A) Navaratnamalika B) Navaratri kritis
C) Utsavaprabandha D) Sopanam song

Ans.A

63. Ramapriya’s suddhamadhyama mela is—
A) Suryakantam B) Chakravaham
C) Mayamalavagaula D) Vagulabharanam

Ans.B

64. Ghanam is the other name of

A) Alapana B) Tana
C) Niraval D) Kalpanasvara

Ans.B

65. Simhendramadhyama’s serial number is

A) 57 B) 56 C) 55 D) 54

Ans.A

66. The anyasvara figuring in Saranga is-
A) Sadarana gandhara B) Suddha madhyama
C) Suddha daivata D) Suddha rishaba

Ans.B

67. ‘Pavanaguru’ is the kriti in the raga –
A) Hamsanadam B) Hemavati
C) Hamsanandi D) Hamsadvani

Ans.C

68. Ragavardani is also called-
A) Makarini B) Akshiptika C) Karanam D) Sthayi

Ans.C

69. The author of Kamalamba Navavarnam is –
A) Muthuswamy Dikshitar B) Syama Sastry
C) Tyagaraja D) Swati Tirunal Maharaja

Ans.A

70. Labyrinth is the name of –
A) Outer ear B) Middle ear
C) Inner ear D) Vocal chords

Ans.C

71. Vagadeeswari’s mela sankhya is

A) Rutu-bhu B) Rutu-sha
C) Rutu-pa D) Rutu-sri

Ans.B

72. Sabdam is sung in this raga –
A) Kambhoji B) Kalyani
C) Vasanta D) Todi

Ans.A

73. The most allied raga of Abheri raga is
A) Abhogi B) Suddhadhanyasi
C) Dhanyasi D) Ahiri

Ans.B

74. Vocal chords of the larynx acts as a –
A) Vibrator B) Resonator
C) Articulator D) Relaxers

Ans.A

75. Scale of equal temperament has ———-between the notes-
A) Equal proportion B) Unequal proportion
C) Semitones D) Cycle of 5th

Ans.A

76. ‘Darini telusukonti’ in Suddha saveri belongs to-
A) Tiruvotriyur Pancharatnam B) Kovur Pancharatnam
C) Lalgudi Pancharatnam D) Srirangam Pancharatnam

Ans.A

77. ‘Sadaramava’ in Surutti raga is the composition of –
A) Sadasiva Brahmendra B) Papanasam Sivan
C) Neelakanta Sivan D) Swati Tirunal Maharaja

Ans.D

78. The raga Purvikalyni is a-
A) Vakra shadava raga B) Vakra sampurnam
C) Vakra shadava sampurnam D) Vakra audava raga

Ans.C

79. Hindustani kapi is a—- raga
A) Ghana B) Desya
C) Naya D) Svarantara

Ans.B

80. Bahudari is the raga for—
A) Brovabarama B) Brovasamaya
C) Brovavamma D) Biranabrova

Ans.A

81. Saxaphone was introduced to Carnatic Music in –
A) 19th century B) Early 20th century
C) 1940’s D) 1960 onwards

Ans.D

82. The kriti ‘Devi jagajanani’ of Swati Tirunal Maharaja is in-
A) Sankarabharana raga B) Kambhoji raga
C) Bhairavi raga D) Arabhi raga

Ans.A

83. This is a Pancamantya raga

A) Kapinarayani B) Navaroj
C) Chenjurutti D) Lalita

Ans.B

84. Natakurinji is a

A) Shadava- shadava B) Audava- shadava
C) Shadava- audava D) Ubhayavakra raga

Ans.D

85. Music therapy is a-
A) Medicine B) Treatment through music
C) Art D) Yoga

Ans.B

86. ‘Kamalajasya’ is a ragamalika in ———- ragas-
A) 12 B) 10 C) 8 D) 4

Ans.B

87. ‘Gowrinayaka’ in Kanada raga is a –
A) Kriti B) Tillana C) Padam D) Sabdam

Ans.B

88. Vilambita laya is found in the compositions of-
A) Swati Tirunal Maharaja B) Muttuswami Dikshitar
C) Pallavi Gopala Iyer D) Ramaswamy Dikshitar

Ans.B

89. Kannadagaula’s arohana-avarohana is

A) Srgmds-snpmgs B) Srgmpns-sndpmgs
C) Srgmpns-sdpmgs D) Srgmpds-sndmgs

Ans.C

90. This song is set in the raga Manirangu –
A) Mamava Meenakshi B) Mamava Ragurama
C) Mamava satatam D) Mamava Pattabhirama

Ans.D

91. Andhalikkurinji of Tamil music corresponds to –
A) Kedaragaula B) Sankarabharana
C) Neelambari D) Natta

Ans.A

92. Tirujnana Sambandar composed
A) Divyaprabhandam B) Tiruppugazh
C) Tiruvachagam D) Tevaram

Ans.D

93. Dilruba is a———— instrument.
A) Wind B) Percussion
C) Stringed D) Compound

Ans.C

94. Bhagavatamela Nataka is performed in –
A) Merattur B) Pudukkottai
C) Chennai D) Tanjavur

Ans.A

95. Nirupanam is a composition composed by –
A) King Tulaja B) Arunachala Kavirayar
C) Muttahyya Bhagavatar D) Ramaswamy Sivan

Ans.C

96. Periyamelam denotes-
A) Nadasvaram band B) Flute band
C) Stringed instruments band D) Talavadha band

Ans.A

97. Number of dvimurchana melas is

A) 18 B) 16 C) 12 D) 14

Ans.A

98. Timila is one of the –
A) Temple instruments B) Martial instruments
C) Folk instruments D) Concert instruments

Ans.A

99. Author of the opera ‘Nowka Charitram’ is –
A) Mutthaiya Bhagavatar B) Tyagaraja
C) Muvvanallur Sabhapaty Iyer D) Jayadeva

Ans.B

100. Hanumatodi’s rishaba murchchana is –
A) Kalyani B) Latangi
C) Nitimati D) Vachaspati

Ans.A

101. Chengizha is used in –
A) Temple rituals B) Folk dances
C) Dance dramas D) Music concerts

Ans.A

102. Total number of Tamil pans is –
A) 20 B) 23 C) 24 D) 18

Ans.B

103. This instrument is not mentioned in Silappadikaram

A) Tannumai B) Yazh
C) Kuzhal D) Kachchabi

Ans.D

104. Tiruvasagam is traditionally sung in-
A) Pazhmpanjuram B) Mullaippan
C) Palaippan D) Megaragakurinji

Ans.B

105. Works of the Azhwars is collectively known as-
A) Tirumandiram B) Tiruppattu
C) Nalayira Divyaprabandham D) Tiruppugazh

Ans.C

106. Bhairavi That corresponds to

A) HanumaTodi B) Dhira Sankarabharana
C) Natabhairavi D) Kharaharapriya

Ans.A

107. Ila talam and Sengalam are used to maintain tala in-
A) Katak B) Bayalattam C) Kathakali D) Kavadi

Ans.C

108. The oldest Gharana is

A) Agra Gharana B) Kirana Gharana
C) Jaipur Gharana D) Gwaliyar Gharana

Ans.D

109. Regupti is one of the ragas used in

A) Bharatanatya B) Kuravanji natakas
C) Kathakali D) Yakshagana

Ans.D

110. Savayi is a Maratti form figuring in-.
A) Katahkalakshepa B) Bhagavata mela nataka
C) Bhajana D) Opera

Ans.A

111. Bhup of Hindustani Music corresponds to ———— of Karnatic Music

A) Charukesi B) Mohanam
C) Sama D) Sahana

Ans.B

112. This is performed in Bhagavata mela natakam

A) Markandeya Charitram B) Nandanar Charitram
C) Nowka Charitram D) Anjaneya Charitram

Ans.A

113. Hanuman mutt refers to

A) 6 ragas -30 raginis B) 5 ragas-30 raginis
C) 6 ragas-36 raginis D) 5 ragas-20 raginis

Ans.A

114. Subhapantuvarali of Karnatic Music is______ of Hindustani Music

A) Todi That B) Yaman That
C) Marwa That D) Kafi That

Ans.A

115. Author of Azhagar Kuravanji is –
A) Kooteswara Bharati B) Kavi kunjara Bharati
C) Subramanya Bharati D) Gopala Krishna Bharati

Ans.B

116. Bommalattam is now performed in –
A) Chidambaram B) Mayavaram
C) Kumbakonam D) Tanjavur

Ans.C

117. Rangeela Gharana is the other name of ………… Gharana
A) Agra B) Gwaliyar
C) Delhi D) Jaipur

Ans.A
118. Poorvi That corresponds to

A) Poorvikalyani B) Gamanasrama
C) Kamavardhini D) Shadvidamargini

Ans.A

119. King Sarabhoji wrote this

A) Tyagesa Kuravanji B) Kumbesar Kuravanji
C) Viralimalai Kuravanji D) Devendra Kuravanji

Ans.D

120. Kavadi attam is performed in

A) Temple festivals B) Social festivals
C) Marriage functions D) None of these

Ans.A

Leave a Reply