Home Home Science MCQs NTA NET Home Science MCQs (Part-1)

NTA NET Home Science MCQs (Part-1)

183
0
SHARE

NTA NET Home Science MCQs:-

1. A type of mechanical finish
A) Bonding B) Singeing
C) Mercerization D) Laminating

Ans. B
2. A sleeve which forms part of the bodice block
A) Puff sleeve B) Bell sleeve
C) Leg-o-mutton D) Magyar sleeve

Ans. D

3. The part of the loom that presses the newly formed yarn to the prepared fabric
A) Shuttle B) Heddle
C) Reed D) Harness

Ans. C

4. Raglan, Kimono and Bishop are names of
A) Sleeves B) Cuffs
C) Collars D) Pleats

Ans. A

5. Singeing is used to
A) Create equal width B) Create smooth surface
C) Preshrink fabric D) Strengthen fabric

Ans. B

6. Ikat and Patola are examples of
A) Embroidery B) Yarn dyeing
C) Flock printing D) Fabric painting

Ans. B

7. Chemical method of melt spinning is used for the manufacture of
A) Rayon B) Acetate C) Nylon D) Wool

Ans. C

8. Jersey, Purl and Rib are associated with
A) Fibres B) Looms C) Laces D) Knits

Ans. D

9. An example of an eco-friendly fibre
A) Jute B) Acrylic C) Polyester D) Orlon

Ans. A
10. Fullness in garments cannot be introduced by this
A) Box pleats B) Godets C) Plackets D) Shirring

Ans. C

11. Formation of black crushable bead on burning indicates the presence of
A) Rayon B) Silk
C) Cotton D) Polyester

Ans. B

12. An example of direct printing
A) Discharge printing B) Batik printing
C) Tie & dyeing D) Roller printing

Ans. D

 

13. Permanent hardness of water is caused by the presence of
A) Calcium Chloride B) Magnesium Bicarbonate
C) Calcium Bicarbonate D) Sodium Hypochlorite

Ans. A

14. Velvet is an example of
A) Dobby weave B) Cut pile weave
C) Swivel weave D) Clip spot weave

Ans. B

15. Method of converting fibres directly into fabrics
A) Laminating B) Fulling
C) Felting D) Blending

Ans. C

16. In a loom, more number of ———–is required to create variations in weaving pattern.
A) Harness B) Warp Beam
C) Treadle D) Reed

Ans. A

17. Borax can be used as a stain removing agent for
A) Tea B) Coffee
C) Cocoa D) All of these

Ans. D

18. Fibre with the highest thermal conductivity among the following
A) Silk B) Linen C) Cotton D) Wool

Ans. B

19. Fibre whose wet strength is high
A) Cotton B) Silk C) Wool D) Rayon

Ans. A

20. The most hygroscopic of all fibres
A) Nylon B) Wool C) Silk D) Rayon

Ans. B

21. The bond between two amino acids is called
A) Peptide bond B) Hydroxyl bond
C) Carbonyl bond D) Hydrogen bond

Ans. A

22. ‘Pellagra’ results from deficiency of
A) Thiamine B) Niacin
C) Pyridoxine D) Riboflavin

Ans. B

23. Maillard reaction is an example of
A) Enzymatic browning B) Non-enzymatic browning
C) Rancidity D) Reversion

Ans. B

24. Low Temperature Holding and High Temperature Short Time method are methods of
A) Canning B) Vacuum packing
C) Pasteurization D) Blanching

Ans. C

25. Cereal proteins are deficient in
A) Methionine B) Cystine
C) Leucine D) Lysine

Ans. D

26. Haeme iron is found in
A) Meat B) Dates
C) Nuts D) Milk

Ans. A

27. Peripheral neuropathy is a typical manifestation of
A) Wernicke’s encephalopathy B) Dry beri beri
C) Wet beri beri D) Infantile beri beri

Ans. B

28. An example of a lyophobic colloid is
A) Milk B) Whipped cream
C) Meringue D) Butter

Ans. D

29. The process of separation of a liquid from a gel is referred to as
A) Gelation B) Syneresis
C) Retrogradation D) Gelatinisation

Ans. B

30. ICMR proposes the following food group system
A) 11 food group B) 7 food group
C) 5 food group D) 3 food group

Ans. C

31. In ——— heat is generated inside the food, rather than being transferred to the exterior of the food.
A) Pressure cooking B) Pan broiling
C) Microwave cooking D) Steaming

Ans. C

32. Phytates present in cereals decrease the absorption of ——–
A) Calcium B) Protein
C) Lipids D) Iron

Ans. D

33. From which of the following is Tofu processed?
A) Groundnut B) Soyabean
C) Coconut milk D) Cow’s milk

Ans. B

34. Protein denaturation in fish occurs due to
A) Freezing B) Curing
C) Pickling D) Salting

Ans. A

35. The colouring substance present in turmeric is
A) Myristicin B) Menthol
C) Turmerin D) Curcumin

Ans. D

36. The weight of Indian Reference Man and Woman are ———– respectively
A) 60 kg and 55 kg B) 65 kg and 60 kg
C) 70 kg and 50 kg D) 70 kg and 55 kg

Ans. A

37. The RDA for Iron for an adult woman as fixed by ICMR (2010) is
A) 28 mg/d B) 21 mg/d
C) 30 mg/d D) 31 mg/d

Ans. B

38. The Father of ‘Green Revolution’ in India is
A) M.Swaminathan B) C.Gopalan
C) M.S.Swaminathan D) Narasinga Rao B.S.

Ans. C

39. High content of lauric acid is found in
A) Coconut oil B) Milk fat
C) Peanut butter D) Animal fats

Ans. A

40. Enzymatic browning is caused in fruits by
A) Lipase B) Pectinase
C) Pro oxidants D) Polyphenolase

Ans. D

41. Paid form of consumer information by a producer
A) Advertising B) Labels
C) Brand name D) Ag Mark

Ans. A

42. An example of a fixed deposit in a post office is
A) Shares B) NSC
C) Chitty D) PF

Ans. B

43. When the expenditure exceeds income, the budget is said to be a
A) Surplus budget B) Deficit budget
C) Balanced budget D) Family budget

Ans. B

44. The worth that is attached to any object or concept is
A) Price B) Value
C) Intensity D) Resource

Ans. B

45. ———– is a carefully thought out spending plan for money
A) Income –expenditure account
B) Budget
C) Ledger
D) Cash book

Ans. B

46. The budget heading of personal expenses is known as
A) Miscellaneous B) Household expense
C) Pocket money D) Sundries

Ans. D

47. The Empty Nest Syndrome is associated with
A) Beginning family B) Expanding family
C) Contracting family D) Joint family

Ans. C

48. According to Engel’s first law of consumption, as income increases, the proportion of money spent on food ———
A) Increases
B) Decreases
C) Remains the same
D) First increases and then decreases

Ans. B

49. Satisfaction derived from the use of money income and real income is termed as
A) Unreal income B) Specific income
C) Psychic income D) Static income

Ans. C

50. COPRA is
A) Co-operative People’s Restricted Act
B) Consumer Protection Restricted Act
C) Consumer Protection Act
D) Co-operative Promotion Act

Ans. C

51. Good taste is the application of the principles of design to the problems in life where appearance as well as ———– are the major considerations.
A) Economy B) Utility
C) Luxury D) Durability

Ans. B

52. Form follows
A) Function B) Fashion
C) Focus D) Finishes

Ans. A

53. Burning of plastic releases ——— gas into the atmosphere
A) Dioxin B) Ethylene
C) Methane D) Ethane

Ans. A

54. Ikebana arranged in a low vase is called
A) Rikka B) Shoka
C) Morimono D) Moribana

Ans. D

55. Top dressing given for a window decoration
A) Swags and Cascades B) Chandeliers
C) Venetian blinds D) Tassels

Ans. A

56. Yellow green is a ———- colour.
A) Primary B) Secondary
C) Tertiary D) Intermediate

Ans. D

57. A form of indirect lighting built into ledges, recesses, or valences in a ceiling or high on the walls of a room.
A) Spot lighting B) Cove lighting
C) Task lighting D) Diffused lighting

Ans. B

58. Work triangle is absent in
A) One wall kitchen B) Two wall kitchen
C) Island kitchen D) U shape kitchen

Ans. A

59. When one large object placed near the centre balances a smaller object at a greater distance from the centre, it is referred to as
A) Symmetrical balance B) Asymmetrical balance
C) Formal balance D) Bisymmetrical balance

Ans. B

60. ———— lines can create the effect of movement in interior decoration.
A) Zig-zag B) Diagonal
C) Vertical D) Curved

Ans. B

61. Visual symbols for summarizing, comparing, contrasting or explaining the subject matter are called
A) Models B) Exhibits
C) Filmstrips D) Charts

Ans. D

62. Which of the following is not an objective of extension?
A) Material B) Educational
C) Social and cultural D) Political

Ans. D

63. The last step in extension teaching is
A) Generating conviction B) Stimulating interest
C) Obtaining satisfaction D) Arousing desire

Ans. C

64. An experience which is an editing of reality, differing or not from the original size, in complexity or in both
A) Contrived experience B) Direct purposeful experience
C) Field trip D) Television viewing

Ans. A

65. People who are generally the first to adopt a new idea, much ahead of other people.
A) Active receivers B) Active adopters
C) Laggards D) Innovators

Ans. D
66. A technique which is a means of assessing the attraction or repulsion of individuals within a group is
A) Appointment B) Discussion
C) Election D) Sociometry

Ans. D

67. All extension educational programmes should start with ———–
A) Evaluation B) Setting up objectives
C) Teaching and learning D) Analysis of the situation

Ans. D

68. The plan of work arranged chronologically is termed
A) Calender of work B) Project outline
C) Programme schedule D) Programme planning

Ans. A

69. Which of the following is not a principle underlying extension services?
A) The individual is supreme in democracy.
B) Religion and morality are fundamental to life.
C) The home is the fundamental unit in a civilization.
D) The family is the first training group of the human race.

Ans. B

70. A form of thinking in which judicious reasoning gives way to creative initiative
A) Panel discussion B) Conferencing
C) Brain storming D) Debating

Ans. C

71. Which of the following elements is not a part of the communication process?
A) Communicator B) Leader
C) Channel D) Treatment

Ans. B

72. A series of individual charts which carry related messages in a sequence and are tacked or bound together is called
A) Flip chart B) Strip tease chart
C) Flow chart D) Pull chart

Ans. A

73. The largest outreach programme for children
A) ICDS B) NIPCCD
C) CSWB D) DPEP

Ans. A

74. The basic objective of Community Development in India is referred to as ——
A) Destination People B) Destination Man
C) Nation’s Reach D) Nation’s People

Ans. B

75. ——— leaders believe that if one leaves workers alone, the work will be done.
A) Laizzez – faire B) Autocratic
C) Democratic D) Lay

Ans. A

76. Community Development Programme (CDP) was launched on
A) 2 nd October 1952 B) 14th November 1957
C) 15th August 1947 D) 30th October 1957

Ans. A

77. From 1984 onwards the responsibility of planning, supervising and monitoring of all Rural Works Programme have been entrusted to
A) IRDP B) DWCRA C) TRYSEM D) DRDA

Ans. D

78. A visual analogy to show the progression of learning experiences starting from first hand participation to pictorial representation and purely abstract symbolic
expression is
A) SMCR Model B) Cone of Experience
C) Audio Visual Aids D) Non Projected Visual Aids

Ans. B

79. The principle of design which utilizes continuous line movement is
A) Emphasis B) Rhythm
C) Space D) Balance

Ans. B
80. Identify the sub programs of IRDP
i. TRYSEM ii. NREP iii. RLEGP
A) i and ii only B) ii and iii only
C) i and iii only D) i, ii and iii

Ans. D

81. Who argued that the child’s mind should be viewed as a ‘tabula rasa’?
A) Maria Montessorie B) John Locke
C) Alfred Binet D) Charles Darwin

Ans. B

82. The vitamin associated with clotting of blood is
A) Vitamin B B) Vitamin E
C) Vitamin K D) Vitamin D

Ans. C

83. Which of the following is associated with puberty?
A) Hormonal changes B) Motor development
C) Sexual maturation D) All of the above

Ans. D

84. Authoritative parenting style is one in which parents are
A) Neglectful and disengaged
B) Depressed and cold
C) Warm and appreciative
D) Excited but controlling

Ans. C

85. Which of the following characteristics is true of the longitudinal design?
A) Takes many years to complete
B) Results can be obtained easily

C) Groups of people can be studied simultaneously
D) None of the above

Ans. A

86. Siblings conceived when two eggs are fertilized at the same time are referred to as
A) Symmetrical twins B) Double zygotic twins
C) Identical twins D) Fraternal twins

Ans. D

87. Rorschach test is a
A) Test of intelligence B) Projective technique
C) Measure of physical activity D) None of the above

Ans. B

88. The term which indicates that growth proceeds from the centre to the periphery is
A) Cephalocaudal B) Bidirectional
C) Proximodistal D) Canalization

Ans. C

89. A test which provides a quick overview of a new born’s medical condition
A) Apgar B) Audiometry
C) TAT D) Optometry

Ans. A

90. Which of the following is not determined at the time of fertilization?
A) Heredity endowment B) Sex determination
C) Personality D) Number of offsprings

Ans. C

91. The sticky white substance that covers the skin of the foetus is
A) Lanugo B) Vernix
C) Axon D) Fontanelle

Ans. B

92. The process by which the embryo gets attached to the uterine wall
A) Fertilization B) Conception
C) Implantation D) Ovulation

Ans. C
93. Which of the following is not a memory strategy?
A) Operation B) Rehearsal
C) Organization D) Elaboration

Ans. A

94. The father of the psychoanalytic perspective is
A) Sigmund Freud B) Eric Erikson
C) Ivan Pavlov D) John Watson

Ans. A

95. The child’s earliest type of play is
A) Dramatic or make believe B) Free and spontaneous
C) Constructive play D) None of the above

Ans. B

96. The term which indicates the ability to use both hands equally well
A) Ambivalence B) Aggregation
C) Animism D) Ambidextrous

Ans. D

97. The name of Jean Piaget is associated with ———– development.
A) Cognitive B) Physical
C) Sexual D) Psycho-social

Ans. A

98. Automatic responses triggered involuntarily by a specific stimulus is called
A) Conditioning B) Imitation
C) Perception D) Reflex

Ans. D

 

99. Preconceived expectations about the preferences, attitudes and behaviours of males and females.
A) Gender constancy B) Gender permanence
C) Gender stereotypes D) Gender identity

Ans. C

100. Stanford-Binet scales measure
A) Height and weight B) Upper arm circumference
C) Head circumference D) Intelligence

Ans. D

101. Otitis media is an infection of the
A) Eye B) Ear
C) Brain D) Lungs

Ans. B

102. Enrichment is a special education method for the
A) Hearing impaired B) Visually impaired
C) Juvenile Delinquents D) Gifted

Ans. D

103. The belief that objects continue to exist even when they are out of range of one’s senses is referred to as ———- by Piaget.
A) Object permanence B) Object constancy
C) Object disclosure D) Object existence

Ans. A

104. In Vitro Fertilization is
A) A Test of Infertility
B) An alternative reproductive technology
C) A strategy for ovulation
D) None of the above

Ans. B

105. Which of the following is not an example of a stain removing agent ?
A) Hydrogen Peroxide B) Potassium Permagnate
C) Hydrogen Sulphide D) Borax

Ans. C

106. The microscopic appearance of this fibre is that of a flat twisted ribbon.
A) Rayon B) Cotton C) Polyester D) Linen

Ans. B

107. Mildew is liable to attack these fibres.
A) Cellulosic B) Protein
C) Mineral D) None of the above

Ans. A

108. A variation of plain weave
A) Lappet B) Swivel C) Basket D) Dobby

Ans. C

109. Bitot’s spots occur due to deficiency of
A) Vitamin C B) Vitamin C and Vitamin D
C) Vitamin A D) Vitamin E and Vitamin B

Ans. C

 

110. “FIAT PANIS” is the motto of
A) FAO B) WHO C) ICMR D) ICDS

Ans. A

111. ———– are produced during the normal oxidation of energy yielding nutrients in the cell.
A) Vitamins B) Free radicals
C) Plasma protein D) Tocopherol and Calcium

Ans. B

112. The amount of energy required to carry on the involuntary work of the body is known as
A) Extrinsic energy B) Intrinsic energy
C) Basal Nutritional Index D) Basal Metabolic Rate

Ans. D

113. Panchayati Raj is a
A) System of healthcare B) System of education
C) System of governance D) None of the above

Ans. C

114. First extension programme of India.
A) Itwa Pilot Project B) Gurgoan Project
C) Firka Development Project D) Marthandam Project

Ans. B

115. The population of India is the ——— in the world.
A) Highest in the world B) Second highest
C) Third highest D) Fourth highest

Ans. B

116. The Cone of Experience has been designed by
A) Edgar Dale B) Wilson Edgard
C) Danny Dale D) Wilson Nagoke

Ans. A

117. Which of the following is not included in Mundel’s class of changes?
A) Change in body positions B) Change in finished product
C) Change in attitude D) Change in raw materials

Ans. C

118. Which of the following statements are characteristic of resources?
A) All resources are useful B) All resources are limited
C) All resources are interrelated D) All of the above

Ans. D

119. The term ‘conditioning’ is associated with
A) Ivan Pavlov B) Stanley Hall
C) Lev Vygotsky D) Urie Bronfenbrenner

Ans. A

120. Pin and string technique used to trace the path during work analysis.
A) Pathway chart B) Flexi curve
C) Cycle graph D) Process chart

Ans. A

Leave a Reply