Home Geography MCQs NTA NET Geography MCQs (Part-2)

NTA NET Geography MCQs (Part-2)

1107
0
SHARE

NTA NET Geography MCQs:-
1. Louis Agassiz has propounded the concept of
A) Isostasy B) Ice Age
C) Sea Floor Spreading D) Convection Currents

Ans. B

2. Identify the WRONG statement
A) Studies on Mid-Atlantic Ridge led to the concept of Sea Floor Spreading
B) East coast of Asia is an example for Convergent Plate boundary
C) Pangaea started breaking during Permian period
D) Wegener assumed an equator-ward and a westward force for continental drift

Ans. C

3. Roche Moutonne is a landform associated with the action of
A) Glacier B) River
C) Wind D) Sea waves

Ans. A

4. Palaeozoic glacial evidence supporting continental drift was found in
A) North America B) Europe
C) Siberia D) South America

Ans. D

5. Which of the following layers of atmosphere helps communication?
A) Stratosphere B) Mesosphere
C) Ionosphere D) Exosphere

Ans. C

6. When an unsaturated air mass goes up the initial rate of cooling is called
A) Dry Adiabatic Lapse rate B) Wet Adiabatic Lapse rate
C) Normal Lapse rate D) Environmental Lapse rate

Ans. A

7. The part of Himalayas between Rivers Kali and Sutlej is known as
A) Kumaon B) Pir Panjal
C) Siwaliks D) Zaskar range

Ans. A

8. Which of the following pairs is CORRECT?
A) Mistral – Hotwind B) Sleet – Precipitation
C) Hail – Condensation D) Trough – High pressure

Ans. B

9. National Waterway 1 links
A) Kollam and Kottapuram B) Allahabad and Haldia
C) Sadiya and Dhurbri D) Kakinada and Puducherry

Ans. B

10. Among the given States the share of Forests to the total area is the highest in
A) Goa B) Kerala
C) Andhra Pradesh D) Orissa

Ans. D

11. When Survey of India toposheet has a number 58/K/7/SE, the R.F. will be
A) 1:10000 B) 1:20000
C) 1:25000 D) 1:50000

Ans. C

12. Which of the statements is WRONG with regard to Greek geographers?
A) Anaximander prepared the first map of the world
B) Miletus was developed by Greeks as a centre for geographical studies
C) Hectataeus believed earth as a circular plane with Greece in the centre
D) Herodotus measured the circumference of the earth almost correctly

Ans. D

13. Pittsburgh – Youngstown region is notable for the production of
A) Aluminium B) Chemicals
C) Iron & Steel D) Cotton Textiles

Ans. C

14. In 2012 the country which ranked second in coffee production next to Brazil is
A) Colombia B) India
C) Ivory coast D) Vietnam

Ans. D

15. Who among the following does not support the idea of Possibilism?
A) Blache B) Brunhes
C) Buckle D) Bowman

Ans. C

16. As per Census 2011 the number of Million Cities/Urban Agglomerations is
A) 35 B) 53 C) 61 D) 76

Ans. B

17. Identify the landform which is different from the other three
A) Monadnock B) Hum
C) Inselberg D) Mesa

Ans. D

18. Which of the following is NOT a form of condensation?
A) Fog B) Frost C) Hail D) Cloud

Ans. C

19. Identify the FALSE statement among the following
A) Clouds are classified as per form
B) Cirrus is a high altitude cloud
C) Cumulus clouds generally indicate fair weather
D) Altocumulus clouds are also called “Mackerel sky”

Ans. D

20. The steel industry which was established during the Third Five Year Plan is
A) Bokaro B) Bhilai
C) Rourkela D) Durgapur

Ans. A

21. Coalescence of alluvial fans at the foothill region of semiarid regions is called
A) Bajada B) Playa
C) Pediment D) Arroyo

Ans. A

 

22. Points exactly on the opposite sides of the earth which form two points for diameter of the earth are called
A) Aphelion B) Antipodes
C) Antipoles D) Apogee

Ans. B

23. Which of the following climatic types of Koppen has rare occurrence?
A) Cs B) Cf C) Ds D) Df

Ans. C

24. Which of the following deserts is considered as the driest?
A) Sahara B) Kalahari
C) Gobi D) Atacama

Ans. D

25. Which is NOT represented on the map of Indian Daily Weather Report?
A) Absolute temperature B) Wind velocity
C) Cloud cover D) Mist

Ans. A

26. Raw, Keen. Muggy and Scorching are the terms associated with
A) Climatograph B) Climograph
C) Climatic graph D) Ergograph

Ans. B

27. The GPS system developed by European Agency is called
A) GAGAN B) GALILEO
C) GLONASS D) NNRSS

Ans. B

28. TM is associated with
A) IRS ID B) SPOT
C) LANDSAT D) CARTOSAT

Ans. C

29. Which of the following statements is WRONG?
A) Line joining points in each meridian having the highest average
temperature is called Thermal equator
B) Annual thermal equator lies to the southern hemisphere because of less land area
C) Equator and thermal equator are two different lines
D) Thermal equator moves north and south due to apparent movement of sun’s rays

Ans. B

30. The National Highway connecting Salem with Thiruvananthapuram is
A) NH 7 B) NH 45 C) NH 47 D) NH 49

Ans. C

31. In 2011, the share of population in urban agglomerations to total urban population in Kerala is
A) 65% B) 70%
C) 80% D) More than 90%

Ans. D

32. Central Sheep Breeding Farm is established at
A) Suratgarh
B) Hessarghatta
C) Hissar
D) Alamadhi

Ans. C

33. The most significant producer for copper in the world is
A) Chile B) Japan C) Russia D) USA

Ans. A

34. The largest offshore oilfield in the world is
A) Burgan B) Gawar
C) Kirkuk D) Safania

Ans. D

35. Who among the following does not belong to Greek School of Geography?
A) Herodotus B) Hipparchus
C) Strabo D) Anaximander

Ans. C

36. August Comte’s method of approach is known as
A) Idealism B) Pragmatism
C) Positivism D) Functionalism

Ans. C

37. Isotropic surface was considered as the basic area for the concept of
A) Slope Decline B) Growth Pole
C) Continental Drift D) Central Places

Ans. D

38. What is the correct sequence of geological time from young to old?
A) Quaternary, Cretaceous, Carboniferous, Cambrian
B) Cretaceous, Quaternary, Cambrian, Carboniferous
C) Cambrian, Carboniferous, Quaternary, Cretaceous
D) Quaternary, Carboniferous, Cretaceous, Cambrian

Ans. A

39. The Three Mile Island disaster is associated with
A) Oil Pollution B) Water Pollution
C) Nuclear Pollution D) Air Pollution

Ans. B

40. The Great London Smog Disaster happened in December in
A) 1952 B) 1958 C) 1962 D) 1982

Ans. A

41. Which of the following statements is TRUE?
A) Pyroclast refers to the fragmented volcanic material like bomb, cinder, ash, etc
B) Basalt is the type of rock formed due to less viscous acidic lava
C) Dyke is an example for Extrusive igneous rock
D) Rock formed from a cemented mass of fine volcanic ash and dust is called breccia

Ans. A

 

42. Which of the following statements is WRONG?
A) When streams converge to form tree like pattern it is called Dendritic drainage
B) Streams that maintain their course even when there was uplift are called Super imposed drainage
C) Subsequent streams develop over weaker strata of rock
D) A dome or conical upland has usually Radial drainage

Ans. B

43. Which among the following is an example for a functional region?
A) Selva B) Steppe
C) Taiga D) Umland

Ans. D

44. Which of the following is a Hot local wind?
A) Bora B) Sirrocco
C) Blizard D) Mistral

Ans. B

45. Which of the following States recorded the highest Decadal growth rate between 2001 – 2011 ?
A) Bihar B) Chattisgarh
C) Madhya Pradesh D) Rajasthan

Ans. A

46. The least urbanized district in Kerala as per 2011 Census
A) Idukki B) Pathanamthitta
C) Wayanad D) Palakkad

Ans. B

47. MNREGS is a programme which comes under
A) Spatial Planning B) Sectoral Planning
C) Perspective Planning D) Microlevel Planning

Ans. B

48. In Population studies Carr Saunders is associated with
A) Economic Base Studies B) Migration
C) Optimum Population D) Occupational Structure

Ans. C

49. Ablation is a process associated with
A) Glacier B) Sea waves
C) Wind D) Underground water

Ans. A

50. Which of the following statements is WRONG?
A) Subtropical Anticyclone is a pressure cell of thermal origin
B) Subtropical Anticyclone is a discontinuous belt in the northern hemisphere
C) Subpolar low is a continuous belt in the southern hemisphere
D) Aleutian low is a part of Sub polar low pressure belt

Ans. A

51. Cfa in Koppen’s Climatic classification indicates
A) Mediterranean region B) Humid Subtropics
C) Steppe region D) Marine West coasts

Ans. B

52. Identify the WRONG statement
A) Uttar Pradesh is the largest producer of sugar in India
B) Maharashtra ranks second in the production of sugar in India
C) West Bengal has a share of 15% in sugar production of the country
D) Yield per hectare for sugarcane is the highest in Tamilnadu

Ans. C

53. Sasan Ultra Mega Power Project is located in
A) Madhya Pradesh B) Maharashtra
C) Orissa D) Uttar Pradesh

Ans. A

54. The number of Railway zones in India is
A) 12 B) 14 C) 16 D) 19

Ans. C

55. Which part of India comes under Koppen’s “As” type of climate?
A) Aravalli B) Coastal Tamilnadu
C) Konkan D) Vidharbha

Ans. B

56. Which of the following statements is WRONG?
A) Shallow continental shelf helps fishing in North Sea region
B) Mixing ocean currents make Grand Banks as a major fishing ground
C) Tropical areas provide conducive atmosphere for fishing
D) Peru is the country with the largest fish production in the world

Ans. C

57. Country where Nuclear power has the largest share to the total power generation is
A) Canada B) France C) Germany D) Japan

Ans. B

58. A series of tightly packed parallel over folds is called
A) Anticline B) Nappe
C) Recumbent fold D) Isoclinal fold

Ans. D

59. A line joining places of zero magnetic declination is called
A) Isohaline B) Isogon C) Isoneph D) Isohel

Ans. B

60. Identify the correctly matched pair of Principles and supporting authors
A) Areal Differentiation – Ritter
B) Anthropogeographie – Hartshorne
C) Unity in Diversity – Ratzel
D) Exceptionalism – Schaefer

Ans. D

61. Among the following who has NOT explained urban population density model?
A) Clark B) Morrill C) Newling D) Tanner

Ans. B

62. As per Christaller’s central place theory the ‘k’value for Administrative Principle is
A) 3 B) 4 C) 6 D) 7

Ans. D

 

63. Which of the following satellites helps in Communication?
A) CARTOSAT B) IRS ID
C) RESOURCESAT D) INSAT

Ans. D

64. Which of the following describes Radio metric resolution?
A) 1.6 metres B) 22 days
C) 8 bit data D) Band 7

Ans. C

65. A zone of specific distance around coverage features useful for proximity analysis in GIS is called
A) Polygon B) Buffer
C) Layer D) Island

Ans. B

66. Appearance of jagged lines on a raster display is called
A) Cascade B) Clump
C) Rubber Sheeting D) Aliasing

Ans. D

67. In Digital Image Processing data from sources other than Remote Sensing used to assist in analysis and classification is called
A) Ancillary data B) Raster data
C) Vector data D) Metadata

Ans. A

68. The term Saprotroph in the Ecosystem refers to
A) Green Plants B) Herbivores
C) Carnivores D) Decomposers

Ans. D

69. A transition zone where plant communities naturally merge into one another is called
A) Biotope B) Biotite
C) Ecotone D) Ecotope

Ans. C
70. Homeostasis in ecosystem refers to
A) Food web B) Food pyramid
C) Energy flow D) Natural balance

Ans. D

71. In Planning, the terms Spread effect and Backwash effect are explained by
A) Perroux B) Minshull
C) Myrdal D) Duncan

Ans. C

72. The 12th Five Year Plan set an average growth rate target of
A) 5.5% B) 6.5% C) 8.2% D) 9.4%

Ans. C

73. As per Census 2011 the population density is the highest in
A) Bihar B) Kerala
C) West Bengal D) Uttar Pradesh

Ans. A

74. Which of the following regions has a higher diurnal range than annual range of temperature?
A) Equatorial region B) Tropical Desert
C) Tropical Monsoon D) Steppe region

Ans. A

75. In both the hemispheres the term Horse Latitudes refer to latitudes between
A) 20° and 25° B) 45° and 50°
C) 30° and 35° D) 40° and 45°

Ans. C

76. The port developed under Public Private Partnership Programme is
A) Krishnapatnam B) Machilipatnam
C) Nagapatnam D) Vishakapatnam

Ans. A

77. Among the districts of Kerala maximum increase in census towns occurred between 2001 and 2011 in
A) Ernakulam B) Kannur
C) Thrissur D) Thiruvananthapuram

Ans. C

78. Barmer basin in Rajasthan is notable for the mining of
A) Copper B) Lignite
C) Iron ore D) Oil

Ans. D

79. Which of the following is notable for generation of renewable energy?
A) Korba B) Kayathar
C) Obra D) Ramagundam

Ans. B

80. Pawan Hans provides services related to
A) Transport B) Telecommunication
C) Tourism D) Information Technology

Ans. A

81. When isobars are very closely spaced the pressure gradient is
A) Low B) Stable
C) High D) Moderate

Ans. C

82. Which of the following is a source region for Tropical cyclones?
A) Black Sea B) Caribbean Sea
C) Red Sea D) Mediterranean Sea

Ans. B

83. Most of rainfall in Western Europe is due to
A) Convection B) Fronts
C) Monsoon D) Orography

Ans. B

84. As per Census 2011 the highest literacy rate among the given States is in
A) Himachal Pradesh B) Tamilnadu
C) Maharashtra D) Gujarat

Ans. A

 

85. Which of the following States are significant for production of tobacco?
A) Andhra Pradesh & Gujarat B) Andhra Pradesh & Bihar
C) Gujarat & Karnataka D) Karnataka & Bihar

Ans. A

86. As per ancient Indian Cartography Krauca Dwipa refers to
A) Southeast Asia B) West Africa
C) Northwest Europe D) Southwest Asia

Ans. C

87. The map projection which was developed by Hassler is known as
A) Polyconic B) Bonne’s
C) Gnomonic D) Stereographic

Ans. A

88. Beaufort Scale ranges from
A) 0 to10 B) 1 to 10
C) 0 to 12 D) 1 to 12

Ans. C

89. Wave theory of Frontogenesis was propounded by
A) Kendrew B) Thornthwaite
C) Miller D) Bjerkenes

Ans. D

90. A region which approaches totality of the combined physical, biotic and social content of area is called
A) Growth centre B) Growth pole
C) Hinterland D) Compage

Ans. D

91. In Zenithal projection when the source of light is from infinity the projection is called
A) Orthographic B) Orthomorphic
C) Gnomonic D) Stereographic

Ans. A

92. Climatograph is a diagram developed by
A) Foster B) Geddes
C) Munns D) Taylor

Ans. C

93. On a Map, Hachuring is used as a method to represent
A) Drainage B) Settlements
C) Transport D) Relief

Ans. D

94. International Projection is a modified form of
A) Aitoff’s projection B) Lambert’s projection
C) Polyconic projection D) Sinusoidal projection

Ans. C

95. Nearest neighbour technique is used to study the distribution of
A) Industries B) Settlements
C) Waterbodies D) Forests

Ans. B

96. Which of the following Statements is FALSE?
A) Continental interiors usually have low average annual rainfall
B) Most of the rainfall in continental interior occurs due to convection
C) Continental interiors have a low average annual range of temperature
D) Distance from the sea is the main factor for low rainfall

Ans. C

97. Which of the following Statements regarding equatorial forests is FALSE?
A) They mostly have hardwood trees
B) Many trees are commercially valuable
C) Growth of plant is the fastest than any other region
D) Accessibility and low density makes them to be more useful for lumbering

Ans. D

98. Which of the following Statements is TRUE?
A) Principle of Areal Differentiation was explained by Hutton
B) W.M. Davis is considered the father of Modern Geomorphology
C) Dudley Stamp is noted for his contribution to land use analysis
D) Jean Brunhes is a major supporter of Determinism

Ans. C

99. Identify the correct chronological sequence of the given Geographers.
A) Ritter, Blache, Semple, Spate
B) Semple, Blache, Ritter, Spate
C) Ritter, Semple, Spate, Blache
D) Spate, Ritter, Blache, Semple

Ans. A

100. Who among the following has NOT written a text book on Urban Geography?
A) Carter B) Haggett
C) Northam D) Taylor

Ans. B

101. The term Necropolis refers to a
A) Industrial city B) Commercial city
C) Transport city D) Dead city

Ans. D

102. Which of the following is associated with Active Remote Sensing?
A) AVHRR B) LISS C) RBV D) SLAR

Ans. D

103. If an area is to be mapped on large scale the most useful satellite will be
A) LANDSAT B) SPOT C) IKONOS D) IRS ID

Ans. C

104. Identify the WRONG statement
A) Climatic Geomorphology is also sometimes known as Process
Geomorphology
B) German and French geographers contributed more to Climatic
Geomorphology
C) Sea wave action is considered as a Zonal process
D) Peltier’s scheme of Morphogenetic region is widely used

Ans. C

 

105. In Demographic Transition, the Late Expanding Stage is characterized by
A) High Birth & High Death rates
B) High Birth & Low Death rates
C) Declining Birth & Death rates
D) Low Birth & Low Death rates

Ans. C

106. The total number of Biosphere reserves in India as on 2012 is
A) 12 B) 15
C) 17 D) 18

Ans. D

107. Explaining the urban growth, Patrick Geddes used the term
A) Urban Ecology B) Conurbation
C) Social Area D) Megalopolis

Ans. B

108. Which land use model has “Outlying Central Business District” as a zone?
A) Concentric zone model B) Sector Model
C) Multiple Nuclei Model D) Social Area model

Ans. C

109. Kalgoorlie is notable for the mining of
A) Coal B) Gold
C) Iron ore D) Bauxite

Ans. B

110. In Pearson’s Product Moment Correlation, if the calculated value of co-efficient is 5.5/ it indicates
A) High Positive correlation B) High Negative correlation
C) Low Positive correlation D) Wrong calculation

Ans. D

111. Who has written a text book on Cartography?
A) Haggett B) Robinson
C) Berry D) Harvey

Ans. B

112. Which of the following is not a major coalfield in India?
A) Karanpura B) Talcher
C) Noamundi D) Singrauli

Ans. C

113. As per 2012 estimate, among the world countries India’s rank in export is
A) 10 B) 14
C) 16 D) 19

Ans. D
114. Wheeler island from which testing of Indian Missiles is undertaken is in
A) Andhra Pradesh B) Tamilnadu
C) Orissa D) West Bengal

Ans. C

115. Match List I with List II and identify the correct answer using the given codes
List I [terms]        List II [associated with]
I. Harmattan           1. Temperate cyclone
II. Warm sector      2. Cold local wind
III. Bora                3. Up valley wind
IV. Anabatic          4. Tropical cyclone
5. Hot local wind
I II III IV
A) 2 4 1 5
B) 3 5 4 2
C) 5 1 2 3
D) 1 2 3 4

Ans. C

116. Uvala and Polje occur in:
A) Deserts B) Karst region
C) Tundra region D) Coastal areas

Ans. B

117. Match List I with List II and identify the correct answer using the given codes
List I [location]             List II [mineral]
I. Nagarkatiya            1. Iron ore
II. Jaduguda              2. Uranium
III. Talcher                3. Manganese
IV. Gorumahisanj       4. Oil
5. Coal
I II III IV
A) 4 2 5 1
B) 3 5 4 2
C) 5 1 2 3
D) 1 3 5 2

Ans. A

118. Match List I with List II and identify the correct answer using the given codes
List I [location]       List II [mineral]
I. Katanga               1. Coal
II. Burgan               2. Copper
III. Kiruna              3. Bauxite
IV. Kuznetsk          4. Iron ore
5. Oil
I II III IV
A) 1 5 3 4
B) 3 1 5 2
C) 5 1 2 3
D) 2 5 4 1

Ans. D

The following two questions are of Assertion and Reasoning type. Read them and choose
the correct answer from the options given below
119. Assertion (A): Snow line occurs at lower altitude in Western Himalayas than
Eastern Himalayas
Reasoning (R): Western Himalayas have a more northerly location than
Eastern Himalayas
A) Both “A” and “R” are true and “R” is the correct explanation for “A”
B) Both “A” and “R” are true but “R” is NOT the correct explanation for
“A”.
C) “A” is True but “R” is False
D) “A” is False but “R” is True

Ans. A

120. Assertion (A): Vegetation in Mediterranean regions exhibit xerophytic
characteristics
Reasoning (R): Mediterranean region receives more rain in summer
A) Both “A” and “R” are true and “R” is the correct explanation for “A”
B) Both “A” and “R” are true but “R” is NOT the correct explanation for “A”.
C) “A” is True but “R” is False
D) “A” is False but “R” is True

Ans. C

 

Leave a Reply