Home English MCQs NTA NET English Literature MCQs (Part-1)

NTA NET English Literature MCQs (Part-1)

330
0
SHARE

NTA NET English Literature MCQs:-

1. ————- imported the decasyllabic line from France and under Italian influence made it pliable. It became the heroic line which was the surpassing vehicle of the great poetry of England.

A) Chaucer

B) Spenser

C) Wyatt

D) Marlowe

Ans. A

2. In The Canterbury Tales, who recites the litany of lugubrious and monotonous ‘tragedies’ which sadden the Knight’s good heart and make the innkeeper yawn?

A) The Yeoman

B) The Ploughman

C) The Miller

D) The Monk

Ans. D

3. ‘Here’s God’s plenty’ – Who said these words about whom?

A) Ben Jonson about Shakespeare

B) Dr. Johnson about Milton

C) Dryden about Chaucer

D) None of the above

Ans. C

4. Who wrote the Medieval Stage (2 volumes)

A) A.W. Pollard

B) Wilson Knight

C) E.K. Chambers

D) Arthur Quiller Couch

Ans. C

5. Everyman is a

A) Morality play

B) Comedy

C) Tragedy

D) Interlude

Ans. A

6. ‘In ————- all religions are authorized and toleration is the law, even the Christian religion which has been introduced thither, enjoys no privileges’.

A) Utopia

B) Religio Medici

C) Governour

D) Areopagitica

Ans. A

7. 2011 is the quatercentenary of the translation of the ………. English Bible

A) Authorised King James Version

B) Wycliff

C) Tyndale

D) Coverdale

Ans. A

8. Who is almost the only representative of the ‘interlude school’ of dramatic writing?

A) John Heywood

B) William Stevenson

C) David Lindsay

D) John Redford

Ans. A

9. The first English Comedy of the classical school was

A) Gorboduc

B) Class of Government

C) Celestina

D) Ralph Roister Doister

Ans. D

10. When was Arcadia published?

A) 1580

B) 1585

C) 1590

D) 1595

Ans. C

11. Name the author of The Shepherd’s Calendar.

A) Philip Sidney

B) John Lyly

C) Edmund Spenser

D) Walter Raleigh

Ans. C

12. ‘Here again inspiration comes from a classical legend. Shakespeare has recourse to Ovid as Marlowe to Musaeus’. What are the works referred to?

A) Hero and Leander and Venus and Adonais

B) Dr. Faustus and Coriolanus

C) The Jew of Malta and Titus Andronicus

D) Tamburlaine and Troilus and Cressida

Ans. A

13. “ Tomorrow to fresh woods and pastures new” is from a poem by:

A) Dryden

B) Milton

C) Keats

D) Shelley

Ans. B

14. Name the author of New Atlantis

A) Francis Bacon

B) Thomas Coryate

C) John Lyly

D) John Donne

Ans. A

15. Who declared idleness to be the scourge of England? “Idleness is the malus genius of our nation.”

A) Robert Burton

B) Richard Hooker

C) Bishop Andrews

D) John Stephens

Ans. A

16. ‘He bled Seneca white’, Who is the ‘he’ referred to and what is the play?

A) John Lyly: Damon and Pythias

B) George Peele: David and Bethsaba

C) Thomas Kyd: The Spanish Tragedie

D) Robert Greene: Friar Bacon and Friar Bungay

Ans. C

17. Which character of Marlowe uttered the following words? “Still climbing after knowledge infinite. And always moving as the restless spheres”.

A) Tamburlaine

B) Dr. Faustus

C) Barabas

D) King Edward

Ans. A

18. Rabbi Zeal-of-the-Land Busy is the chief character in which of Ben Jonson’s plays?

A) Volpone

B) Epicoene

C) The Alchemist

D) Bartholomew Fair

Ans. D

19. Who wrote A Game of Chess?

A) John Webster

B) Thomas Middleton

C) Cyril Tourneur

D) John Fletcher

Ans. B

20. Name the metaphysical poet who wrote ‘A Valediction: Forbidding Mourning’

A) Andrew Marvell

B) John Donne

C) Thomas Carew

D) Robert Herrick

Ans. B

21. How many plays did Shakespeare write?

A) 30

B) 36/37

C) 40

D) 45

Ans. B

22. ‘There is an upstart crow beautiful with our fethers / that with his tyger’s heart wrapt in a player’s hide’. Who is described by whom in these lines?

A) Shakespeare by Greene

B) Shakespeare by Nashe

C) Shakespeare by Ben Jonson

D) Ben Jonson by Dekker

Ans. A

23. Whose influence was still apparent in Richard III?

A) Marlowe

B) Kyd

C) Nashe

D) Greene

Ans. A

24. Which is the play in which Shakespeare follows the unities in their broad sense?

A) Cymbeline

B) The Winter’s Tale

C) The Tempest

D) Measure for Measure

Ans. C

25. Which of the following is the narrative poem by Shakespeare noted for its lyrical beauty?

A) The Rape of Lucrece

B) The Rape of the Lock

C) Astrophel and Stella

D) The Relique

Ans. A

26. Which play of Shakespeare (a farce) with a much involved plot was modelled on Plautus?

A) The Comedy of Errors

B) All’s Well that Ends Well

C) Love’s Labour’s Lost

D) None of the above

Ans. A

27. “Some are born great, some achieve greatness, some have greatness thrust upon them” – In which play of Shakespeare do these celebrated lines occur?

A) Hamlet

B) Twelfth Night

C) Othello

D) The Tempest

Ans. B

28. Who said, “I admire Ben Jonson, but I love Shakespeare”?

A) Dr. Johnson

B) John Dryden

C) Charles Lamb

D) William Hazlitt

Ans. B

29. Biron is a character in Shakespeare’s

A) Love’s Labour’s Lost

B) The Two Gentlemen of Verona

C) A Midsummer Night’s Dream

D) The Comedy of Errors

Ans. A

30. How many of Shakespeare’s dramas deal with English history and how many with Roman history?

A) 5, 4

B) 6, 3

C) 7, 5

D) 4, 4

Ans. B

31. Which play of Shakespeare begins with these lines? “When shall we three meet again / In thunder lightening or in rain.”

A) Macbeth

B) Hamlet

C) King Lear

D) Othello

Ans. A

32. Shakespeare was associated with the

A) Globe Theatre

B) New Theatre

C) London Theatre

D) Palace Theatre

Ans. A

33. “For a good poet is made as well as born. And such wert thou” – Who paid this richest compliment to Shakespeare?

A) Bacon

B) Webster

C) Ben Jonson

D) John Marston

Ans. C

34. When was the folio edition of Shakespeare brought out?

A) 1620

B) 1623

C) 1624

D) 1626

Ans. B

35. Which critic of Shakespeare wrote the Shakespearean Tragedy?

A) A.C. Bradley

B) L.C. Nights

C) Wilson Knight

D) Dowden

Ans. A

36. Which play of Shakespeare do the critics consider most autobiographical and which character is identified with Shakespeare?

A) King Lear, Lear

B) Hamlet, Polonius

C) The Tempest, Prospero

D) None of the above

Ans. C

37. Which of the following is the famous Shakespeare biographer?

A) T.S. Eliot

B) E.K. Chambers

C) Charles Lamb

D) Joseph Addison

Ans. B

38. “All the world is a stage. And all the men and women players”

Whose words are these?

A) Jaques

B) Caliban

C) Touchstone

D) Falstaff

Ans. A

39. “Age cannot wither her nor custom stale her infinite variety”.

Who is the person referred to?

A) Desdemona

B) Miranda

C) Cleopatra

D) Viola

Ans. C

40. How does the Shakespearean sonnet differ from the Petrarchan sonnet?

A) In subject matter

B) In rhyme scheme

C) In style and diction

D) In the treatment of love

Ans. B

41. “Only with speeches fare / She wooes the gentle air To hide her guilty front with innocent snow.” These lines are from which of the works of Milton?

A) Paradise Lost

B) Paradise Regained

C) The Comus

D) On the Morning of Christ’s Nativity

Ans. D

42. “Milton’s ————-, the fragment of a masque is a fine compliment in verse to Dowager Countess of Derby, whose praises Spenser had sung when she was the wife of Lord Strange.”

A) Comus

B) Arcades

C) Lycidas

D) L’Allegro

Ans. B

43. Paradise Lost was published in

A) 1665

B) 1667

C) 1670

D) 1671

Ans. B

44. Samson, the central character in Samson Agonistes is

A) A Hebrew champion

B) A Greek warrior

C) A Roman emperor

D) An English king

Ans. A

45. Annus Mirabilis is a work by

A) Dryden

B) Samuel Butler

C) Andrew Marvell

D) John Denham

Ans. A

46. Which of the following is not an allegory?

A) The Pilgrim’s Progress

B) The Life and Death of Mr. Badman

C) The Holy War

D) Hudibras

Ans. D

47. Name the author of Essay on Criticism

A) Pope

B) Dryden

C) Swift

D) John Gay

Ans. A

48. The kingdom of Laputa appears in which novel of Swift?

A) Gulliver’s Travels

B) The Battle of the Books

C) A Tale of a Tub

D) Journal to Stella

Ans. A

49. Which of the following is not by Dr. Johnson?

A) The Dictionary of the English Language

B) Rasselas

C) The Lives of the Poets

D) Candida

Ans. D

50. What is the subtitle of Richardson’s Pamela?

A) Virtue Rewarded

B) Clarissa

C) The History of a Young Lady

D) Pamela Abroad

Ans. A

51. Identify the great English novelist living in the age of the Romantics, yet not affected by the stream of Romanticism.

A) Jane Austen

B) Miss Burney

C) John Wolcot

D) George Eliot

Ans. A

52. The main subject of Songs of Innocence and Songs of Experience is

A) Love and happiness; Grief and rebellion

B) Good and evil; Righteousness and unrighteousness

C) Salvation and damnation; Hope and despair

D) Slavery and freedom; Peace and justice

Ans. A

53. The two great romantic poets behind the creation of Lyrical Ballads are

A) Wordsworth and Coleridge

B) Keats and Wordsworth

C) Collins and Gray

D) Byron and Shelley

Ans. A

54. Which poem of Coleridge is considered as a ‘fragmentary epic’?

A) The Ancient Mariner

B) Kubla Khan

C) Christabel

D) Dejection, an Ode

Ans. B

55. Which of the following is not written by Lord Byron?

A) Ivanhoe

B) Child Harold’s Pilgrimage

C) The Prisoner of Chillon

D) Don Juan

Ans. A

56. Who nurtured the intellectual curiosity of Shelley in his formative period?

A) Godwin

B) Mill

C) Locke

D) Hobbes

Ans. A

57. “A thing of beauty is a joy for ever”. Which poem of Keats begins with this line?

A) Eve of St. Agnes

B) Isabella

C) Hyperion

D) Endymion

Ans. D

58. Which of the following books did Charles Lamb write in collaboration with his sister Mary?

A) Essays of Elia

B) Last Essays of Elia

C) John Woodvil

D) Tales from Shakespeare

Ans. D

59. Which of the following characters is not the creation of Charles Dickens?

A) Pickwick

B) David Copperfield

C) Micawber

D) Michael Henchard

Ans. D

60. “God’s in his heavens and / All’s right with the world”.

Name the poet of this optimistic philosophy in the Victorian age?

A) Christina Rossetti

B) Robert Browning

C) William Morris

D) D.G. Rossetti

Ans. B

61. “Centre cannot hold / things fall apart”. These are the words of

A) W.B. Yeats

B) C. Day Lewis

C) Rupert Brooke

D) Philip Larkin

Ans. A

62. J.M. Synge is ————- playwright

A) An Irish

B) An English

C) A Scottish

D) A Welsh

Ans. A

63. Name the author of the Hound of Heaven.

A) Francis Thomson

B) George W. Russell

C) George Moore

D) None of the above

Ans. A

64. Shaw was influenced by which of the continental writers?

A) Goethe

B) Victor Hugo

C) Ibsen

D) Dante

Ans. C

65. G. Lytton Strachey is:

A) A biographer and a critic

B) A novelist

C) A playwright

D) A poet

Ans. A

66. “In order to know what you do not know / You have to go by a way which is the way of ignorance”. These lines are from T.S. Eliot’s

A) The Waste Land

B) Four Quartets

C) Murder in the Cathedral

D) East Coker

Ans. B

67. Which of the following novels of D.H. Lawrence is the most autobiographical?

A) Sons and Lovers

B) Aaron’s Rod

C) Kangaroo

D) The Plumed Serpent

Ans. A

68. Joyce employs the stream of consciousness technique in a special way in

A) Dubliners

B) A Portrait of the Artist as a Young Man

C) Finnegan’s Wake

D) Ulysses

Ans. D

69. Virginia Woolf expresses her feminist views strongly in

A) A Night and Day

B) Jacob’s Room

C) The Common Reader

D) A Room of One’s Own

Ans. D

70. ————- is one of the very few English novels of E.M. Forster in which Indians see an acceptable picture of themselves.

A) A Passage to India

B) Where Angels Fear to Tread

C) The Longest Journey

D) The Eternal Moment

Ans. A

71. The Whisky Priest appears in which novel of Graham Greene?

A) The Quiet American

B) A Burnt Out Case

C) The Power and the Glory

D) A Gun for Sale

Ans. C

72. George Orwell’s Animal Farm and 1984 basically centre around

A) Anti-Stalin obsession

B) Anti-Hitler obsession

C) Anti-Mussolini obsession

D) None of the above

Ans. A

73. Look Back in Anger expresses the concerns of

A) Angry young women

B) Angry young men

C) Angry economists

D) Angry professionals

Ans. B

74. Which of the following American writers exerted tremendous influence on Mahatma Gandhi?

A) Emerson

B) Thoreau

C) Melville

D) Hemingway

Ans. B

75. Whose 150th birth anniversary is being celebrated in India and the world over, now?

A) Tagore

B) Sarojini Naidu

C) Toru Dutt

D) Kamala Das

Ans. A

76. Salman Rushdie’s Midnights Children won the

A) Nobel Prize

B) Booker Prize

C) Sahitya Academy Award

D) Pulitzer Prize

Ans. B

77. Chinua Achebe’s Things Fall Apart is

A) A novel

B) A play

C) A collection of stories

D) A travelogue

Ans. A

78. Womanism is a woman’s liberative concept that runs through the works of

A) Tony Morrison

B) Emily Dickinson

C) William Faulkner

D) Silvia Plath

Ans. A

79. Leo Tolstoy’s Anna Karenina is a

A) Domestic tragedy

B) Political satire

C) Cultural criticism

D) Social indictment

Ans. A

80. ‘Man may be destroyed but he cannot be defeated’ is the theme of Hemingway’s novel

A) The Old Man and the Sea

B) A Farewell to Arms

C) For Whom the Bell Tolls

D) None of the above

Ans. A

81. Identify the bilabial plosive consonants

A) [ p/b ]

B) [ k/g ]

C) [ t/d ]

D) [ f/v ]

Ans. A

82. Normally if a word ends in ‘-tion’, the stress falls on

A) Last syllable

B) Last but one syllable

C) Any syllable

D) First syllable

Ans. B

83. Which sibilant occurs in the following plurals?

book – s pen – s glass – es

A) s / s / is

B) s / z / is

C) s / z / iz

D) z / s / iz

Ans. C

84. Who wrote Aspects of the Theory of Syntax?

A) Bloomfield

B) Harris

C) Chomsky

D) Halliday

Ans. C

85. Bound forms, ————-, are phonetic forms with constant meaning

A) Morphemes

B) Lexical items

C) Sentence connectors

D) None of the above

Ans. A

86. ‘Flying planes can be dangerous’ is an oft cited example for

A) Structural ambiguity

B) Head of noun phrases

C) Resolving contrast

D) I.C. Analysis

Ans. A

87. In T.G. Grammar ‘the sentence that is embedded into the other’ is known as

A) Constituent

B) Surface structure

C) Alternant

D) Binding

Ans. A

88. Morphologically English has two tenses only. They are the

A) Present and past

B) Past and non-past

C) Present and perfect

D) Present and progressive

Ans. A

89. According to Grim ————- in Indo-European was changed to ————- in Germanic language.

A) p / k to f / h

B) p / b to f / c

C) p / t to p / d

D) t / k to d / g

Ans. A

90. Thames, Avon, Dover and Wye are examples of ————- influence on English,

A) Latin

B) Greek

C) Scandinavian

D) Celtic

Ans. D

91. That which contributed to the evolution of Middle English was

A) The Norman conquest (1066)

B) The Greek influence

C) The discovery of Sanskrit

D) The diffusion of German and English

Ans. D

92. Poramboke, catamaran, raja, chutney are examples of ————- contribution to English vocabulary

A) Chinese

B) Indian

C) Sinhalese

D) South East Asian

Ans. B

93. Smoke filled the room. The passive form is

A) The room was filled with smoke

B) The room was filled in smoke

C) The room was filled by smoke

D) The room was filled through smoke

Ans. A

94. Which of the following sentences is wrong?

A) The students together with the teacher are playing football.

B) Johnson together with the teachers is playing football.

C) Johnson together with the teachers are playing football.

D) Johnson together with Jose is playing football.

Ans. C

95. Spot out the right sentence.

A) It has been raining since two hours.

B) It has been raining for two hours.

C) It is raining since two hours.

D) It is raining for two hours.

Ans. B

96. The phrasal verb ‘to put up with’ means

A) To tolerate

B) To show a particular level of skill

C) To provide food and accommodation to somebody in one’s house

D) To offer oneself as a candidate.

Ans. A

97. Identify the right idiomatic usage.

A) My father finds it very difficult to make both ends meet.

B) My father finds it very difficult to make both his ends meet.

C) My father finds it very difficult to make both the ends meet.

D) My father finds it very difficult to make both of the ends meet.

Ans. A

98. Homophones are pairs of words

A) With same pronunciation but different meaning

B) Different pronunciation with same meaning

C) Different spelling with same meaning

D) Different meaning with same spelling

Ans. A

99. ‘He runs a shop’. In this sentence the verb ‘runs’ is used as

A) Transitive verb

B) Intransitive verb

C) Linking verb

D) Irregular verb

Ans. A

100. Which of the following ‘italicized adjectival usage’ is correct?

A) He is suffering from a runny nose.

B) He is suffering from a runney nose.

C) He is suffering from a runnying nose.

D) He is suffering from a runningly nose.

Ans. A

101. To Aristotle ‘catharsis’ means

A) Fall from high estate in life

B) Purgation of the emotions

C) To correct manners

D) To refine the conduct

Ans. B

102. The hamartia, the anagnorisis and the peripeteia are the three key elements in

A) A plot

B) An ode

C) A lyric

D) An epic

Ans. A

103. Who proposed the ‘Touchstone’ method for literary evaluation?

A) Matthew Arnold

B) T.S. Eliot

C) I.A. Richards

D) F.R. Leavis

Ans. A

104. By the term ‘dissociation of sensibility’ Eliot meant

A) The unification of thought and feeling

B) The unification of thought and intellect

C) The unification of intellect and reason

D) The unification of emotions and feelings

Ans. A

105. A Defence of an Essay of Dramatic Poesy was written by

A) Philip Sidney

B) John Milton

C) John Dryden

D) Samuel Butler

Ans. C

106. I.A. Richards pioneered the technique called

A) Practical criticism

B) Descriptive analysis

C) Historical criticism

D) Interpretive evaluation

Ans. A

107. William Empson, in his celebrated book, identified ————- types of ambiguity in literary style

A) 5

B) 6

C) 7

D) 9

Ans. C

108. Identify the scholarly journal founded and edited by F.R. Leavis and Q.D. Leavis

A) Scrutiny

B) Criterion

C) Lyceum

D) Athenum

Ans. A

109. The New Critics attempted to show in a work of art

A) The internal contradictions

B) The disunity which underlies its apparent unity

C) The unity beneath apparent disunity

D) None of these

Ans. C

110. Structuralism, an intellectual movement in France, is first seen in the work of the anthropologist

A) Ronald Barthes

B) Claude Levi-Strauss

C) Frantz Kafka

D) Jacques Lacan

Ans. B

111. The concept of signifier versus signified was the contribution of the Swiss linguist

A) Bloomfield

B) Edward Sapir

C) Roman Jakobson

D) Ferdinand de Saussure

Ans. D

112. ‘There is nothing outside the text’ is the most frequently quoted line from

A) Derrida

B) Spivak

C) Neitzsche

D) Heidegger

Ans. A

113. The book which can be said to inaugurate post-colonial criticism is

A) Frantz Fanon’s The Wretched of the Earth

B) Edward Said’s Orientalism

C) Gayatri Spivak’s In Other Worlds

D) Homi Bhabha’s The Location of Culture

Ans. B

114. The male contribution to the tradition of feminist writing is found in John Stuart Mill’s

A) The Subjection of Woman

B) A Vindication of the Rights of Women

C) Women and Labour

D) The Origin of the Family

Ans. A

115. In the direct method of language teaching the medium of communication is

A) Mother tongue mixed with second language

B) The foreign / second language

C) Vernacular mixed with second / foreign language

D) Any language depending upon the classroom requirement

Ans. B

116. Seminars and library work help the students in

A) Independent work / interactive learning

B) Creative thinking

C) Critical study

D) Mechanical / rote learning

Ans. A

117. Socio-linguistics helps evolve materials for language teaching more in respect of

A) Disadvantaged groups

B) Elites

C) Non-native learners

D) Bilingual learners

Ans. A

118. What is meant by eclectic method of language teaching?

A) A combination of grammar translation and direct methods.

B) A combination of audiovisual and structural methods.

C) A combination of functional and communicative approaches.

D) A common sense blending of the situation required-methods.

Ans. D

119. Who is the author of the essay ‘Is There a Text in This Class’

A) Stanley Fish

B) Gayatri Spivak

C) Derrida

D) Said

Ans. A

120. Communicative approach to language teaching / learning is basically

A) Classroom centred

B) Learner centred

C) Teacher centred

D) Textbook centred

Ans. B

Leave a Reply